Hlavní obsah

Musíme tlačit na „pučistu Haftara” v Libyi, vzkazuje Erdogan Evropě

Foto: Profimedia.cz

Setkání německé kancléřky Angely Merkelové a tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Reklama

Chceme větší pomoc s uprchlíky, řekl Erdogan. Pomůžeme, odpověděla Merkelová. Takový je výsledek setkání německé kancléřky a tureckého prezidenta. V Istanbulu mluvili také o situaci v Libyi. Došlo ale i na téma vězněných novinářů a otázky spojené se svobodou školství a vědy v Turecku.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval nejen Německo, ale celou Evropskou unii, aby zemi více podpořila s uprchlickou krizí, se kterou se potýká. Německá kancléřka Angela Merkelová slíbila, že s humanitární situací syrských uprchlíků pomohou. Většina z nich pochází z provincie Idlib, kde stále probíhají živé boje.

V Turecku je aktuálně více než 3,6 milionu syrských uprchlíků a podle výpovědí turecké i německé strany k hranicím míří další stovky tisíc. Hraniční přechody již Turecko v minulosti kvůli velkému přílivu lidí uzavřelo.

Tématem turecko-německého setkání, které dopředu avizovaly světové agentury, byla vyhrocená situace v Libyi. Tam se Turecko angažovalo v občanské válce, kterou proti sobě vede vláda Faíze Sarrádže a Libyjská národní armáda v čele s maršálem Haftarem. Erdogan se postavil na stranu mezinárodně uznávané Sarrádžovy vlády. „Je třeba zesílit tlak na pučistu Haftara,” řekl na páteční tiskové konferenci Erdogan.

V neděli se kvůli situaci v Libyi sešli státníci v Berlíně. Na konferenci vznikl dokument, který požaduje i jednání o míru v zemi. Podle Erdogana je nutné přitlačit na maršála Haftara, aby se dokumentem řídil.

Merkelová s Erdoganem společně otevřeli nový kampus turecko-německé univerzity v Istanbulu. Vysokou školu založili v roce 2008 a učí se v ní od roku 2013. Angela Merkelová však při otevření zdůraznila důležitost svobody školství a vědy. Narážela tím na nedávné kroky tureckého prezidenta Erdogana, jehož režim vyhodil z práce velký počet učitelů kvůli podezření ze spolupráce s Fethullahem Gülenem. Toho režim považuje za svého nepřítele.

Mnoho Turků kvůli represím uniklo právě do Německa, kde je velká turecká komunita. Tisíce jich však skončily v tureckém vězení. Merkelová také sdělila, že s tureckým prezidentem hovořila o vězněných novinářích turecko-německého původu. Erdogan jí slíbil každý jednotlivý případ řešit.

Reklama

Doporučované