Hlavní obsah

„Musíme toho ještě hodně vyřešit.“ Co vzkázala královna Alžběta po schůzce s Harrym

Foto: ČTK

Královna Alžběta II., hlava Spojeného království.

Reklama

Britská královská rodina v pondělí projednávala budoucnost Harryho a Meghan. Summitu se účastnila královna, princ Charles a jeho synové William a Harry.

Článek

Sandringhamský summit. Schůzka, která měla narychlo vyřešit napjatou situaci v královské rodině. Tenzi způsobil princ Harry s chotí Meghan, když nečekaně oznámili, že se plánují vzdát výsadního postavení v královské rodině.

Dvojice se rovněž zavázala k tomu, že už nadále nebude čerpat své finance z veřejných zdrojů. Pár chce příští roky trávit v Kanadě.

Krizový summit v pondělí odpoledne rozhodl, že královská rodina posvětí přání Harryho a jeho rodiny žít život v ústraní. Královna později publikovala oficiální vyjádření.

Oficiální stanovisko královny Alžběty

„Dnes jsem měla spolu s mou rodinou velmi konstruktivní diskuzi ohledně budoucnosti mého vnuka a jeho rodiny,“ píše se v prohlášení.

„Moje rodina a já naprosto podporujeme touhu Harryho a Meghan vybudovat si nový život jakožto mladá rodina. I když bychom preferovali, kdyby zůstali plnohodnotnými funkčními členy královské rodiny, respektujeme a chápeme jejich přání žít jako rodina více nezávisle a při tom zůstat váženou součástí mojí rodiny.

Harry a Meghan dali jasně najevo, že v jejich nových životech nechtějí být závislí na veřejném financování.

Domluvili jsme se proto na tom, že nastane přechodné období, během kterého dvojice stráví čas v Kanadě a ve Velké Británii.

Je zde ještě mnoho komplexních záležitostí, které musí má rodina vyřešit a také mnoho práce, která se musí udělat. Každopádně jsem požádala, abychom k finálním rozhodnutím dospěli během následujících dnů,“ uzavírá Alžběta.

Reklama

Doporučované