Hlavní obsah

Musíme získat víc hlasů. Jinak to bude špatné, říká k dalším volbám Faltýnek

Foto: CNN Prima NEWS

„Považuji za neúspěch, že jsme neudrželi pozice v krajských radách. Je to tím, že tam, kde matematicky šlo udělat koalici bez nás, se šlo bez ANO,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy 1. místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek poprvé hodnotí uplynulé volby. Připustil, že do těch sněmovních musí hnutí posílit, jinak bude mít problém jednat o příští vládě. „V Poslanecké sněmovně hledám podporu napříč spektrem,“ řekl.

Článek

Opozice vyzvala vládu Andreje Babiše (ANO), aby po skončení nouzového stavu požádala Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Opoziční strany kritizují kabinet za chaos v zavádění bezpečnostních opatření a nepřipravenost na podzimní úder pandemie.

Kdyby se po nouzovém stavu mělo hlasovat o vyslovení důvěry či nedůvěry vládě, vládní ANO a ČSSD budou potřebovat součinnost KSČM, která Babišovu vládu toleruje. Komunisté však v uplynulých volbách pohořeli a před blížícím se jejich sjezdem lze očekávat uvnitř strany boj o moc. Což ve výsledku může vystupňovat požadavky KSČM na vládní strany.

Jeden z hlavních vyjednavačů hnutí ANO Jaroslav Faltýnek v rozhovoru pro Seznam Zprávy zmínil, že vnitrostranické pnutí u komunistů může mít dopad v Poslanecké sněmovně. „Jsem zvědavý, jak dopadne jejich sjezd. Protože nevím, jak se pak začnou chovat v Poslanecké sněmovně vůči naší vládě, kterou podporují,“ zmínil druhý muž hnutí ANO.

Jak hodnotíte již druhé drastické omezení života v Česku?

Ve mně se tlučou dvě věci. Zodpovědnost za seniory, kteří jsou nejvíc ohroženou skupinou. A současně problém omezení podnikání a ekonomiky. Víc ve mně převažuje samozřejmě to, že je potřeba na určitý čas zatáhnout za tu bezpečnostní a hygienickou brzdu. Já osobně se snažím chovat zodpovědně a respektuju nařízení.

Kde podle vás udělala vláda největší chybu, že Česko patří v nárůstech infikovaných k nejhorším na světě? Kdybyste byl ve vládě, co byste udělal jinak?

Já ale nejsem ve vládě, jsem jen předseda poslaneckého klubu. Bojujeme s něčím, co je nepopsané, virus se vyvíjí, mutuje, je to těžký boj. Byl jsem letos ve Španělsku. V Česku v té době už vše fungovalo rozvolněně, tam jsem byl ale trochu v šoku, protože lidé všude chodili v rouškách, měřila se teplota, bez dezinfekce jste nesměl do obchodu. Jestli jim to pomohlo, nebo ne, ukáže až čas. Ano, je pravda, že dnes mají menší nárůsty než my.

To mají ale skoro všichni menší nárůsty než my, takže něco vláda podcenila.

Neumím na to odpovědět, nemám potřebné informace.

Určitě se nepovedlo, když v polovině srpna tehdejší ministr zdravotnictví Vojtěch usiloval o přísnější bezpečnostní opatření a nošení roušek, do čehož mu zasáhl premiér Andrej Babiš.

Bylo to podle mě složitější, dneska se to těžko posuzuje. Tehdy velká část veřejnosti i opoziční strany tlačily na to, aby se rozvolňovalo a lidi se mohli nadechnout.

Nebylo by na místě, aby se premiér za vládní tápání omluvil a vystupoval pokorněji?

Zase říkám, mně se to bez podrobnějších informací těžko hodnotí, nejsem u toho. Přišlo mi, že při té pondělní tiskovce se šéf omluvil. Za sebe s pokorou prosím všechny, abychom teď respektovali současné požadavky a pokusili se nárůst společně zastavit. Aby se celá situace mohla co nejdřív uvolnit, oproti jaru je situace přehlednější v tom, že víme, že když ta čísla klesnou na požadovanou hodnotu, začne se rozvolňovat. Nic jiného, než vydržet, to teď nám bohužel nezbývá.

Blíží se předávání vyznamenání a oslava 28. října. Neměl by jít Hrad příkladem, omezit se jako všichni ostatní a zrušit ceremonii?

Je to na panu prezidentovi. Nevím, jestli ta akce proběhne či nikoliv, určitě to ale bude mít omezení, která máme všichni. Ty požadavky a nařízení musí akceptovat prostě všichni.

Stejný metr na úplně všechny, tedy i Hrad?

Přesně tak.

Jak vnímá současnou situaci váš poslanecký klub ANO?

Scházíme se v polovičním formátu kvůli pandemii. Máme tu spoustu lékařů, kteří razí stejný názor jako krizový štáb a Ministerstvo zdravotnictví, tedy že musíme být opatrní a dbát na bezpečnostní opatření. Když je někomu blbě, nemá chodit mezi lidi.

Máte v klubu popírače typu Ilony Csákové, která nemoc považuje za spiknutí Billa Gatese?

Václav Klaus je také popírač. Ale ano, to co říkáte, je peklo, absurdita. Takové lidi v klubu nemáme. Mám pocit, že lidi se vystrašili kvůli tomu, jak se to na ně valí odevšad. Já sám jsem včera jel v autě, začaly mě bolet klouby a už jsem si říkal, je to covid, není to covid. Přitom mě klouby pobolívají. Takže chápu, že lidé se dnes bojí. Důležité ale je, aby všichni - bez ohledu na to, co si o věci myslí - byli vůči druhým zodpovědní a řídili se pokyny.

A dát na rady skutečných odborníků - epidemiologů a neřídit se názory lidí typu Romana Šmuclera?

No určitě ne, vždyť je to zubař. Já věci nerozumím, ale vím, že profesor Prymula je epidemiolog a zabývá se tím celý život, tak proč bych ho neposlouchal? Důležité je chodit na testy, já se taky hned s rodinou testoval, když jsem přijel z dovolené ze Španělska. Trochu zapadla v posledních dnech Prymulova myšlenka, že by se měla otestovat maximální možná většina lidí. Je to náročné finančně a lidsky, bylo by třeba na ně vyčlenit mediky, ale je to důležité.

Máme za sebou dva volební víkendy. Jak hodnotíte ty senátní, ze kterých vzešel jen jeden senátor ANO? Čekal jste takový průvan?

Ztratili jsme jeden mandát, nepovedly se nám senátní volby. Ve druhém kole se stalo to, co po krajských volbách - ostatní se spojili. Taková je nálada ve společnosti, s tím nic neudělám. Musíme víc pracovat. Senát ale nelze vypouštět, je to druhá komora Parlamentu, potřebujeme tam uspět.

Ve druhém kole kandidáti ANO dosáhli na zhruba 30 procent. Ukázal se strop, na kterém je ANO nyní celostátně?

Dá se to tak říci. Žádný z našich kandidátů nedokázal zvýšit svůj zisk z prvního kola, ani jeden. Je neoddiskutovatelné, že vítězem je hnutí STAN. Jejich kandidáti jsou v regionech známí, jak působí v roli starostů. Lidé ví, co pro ně tito kandidáti udělali. V prvním kole je to hlavně o osobnostech, ve druhém kole už hraje roli stranictví.

Krajské volby jste na procenta vyhráli, v uzavírání koalic ale prohráli. Jak hodnotíte krajské volby?

Udělal jsem si analýzu. V celé republice se rozdělovalo 605 mandátů. Jako hnutí ANO jsme získali 178 mandátů, což znamená necelých 29 procent. Piráti a ODS mají zhruba po 16 procentech, podobně hnutí STAN. Z pohledu získaných mandátů to nebyly špatné volby.

Jedním ze symbolů voleb byla prohra vaší středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové.

Tam jsme získali o jeden mandát méně než v minulých volbách, teď jsme ale skončili třetí s 15 mandáty. Dopředu ODS a STAN řekly, že když jim to vyjde, udělají koalici bez ANO. Vyšlo jim to. Nemohu to kritizovat, nevyhráli jsme tu, oni to řekli dopředu a transparentně. To samé v Liberci, kde dopředu Martin Půta řekl, že když to bude možné, udělají koalici bez ANO. Toto je férový přístup, proti kterému nic nenamítám.

Proč ANO hejtmanku nestáhlo před volbami z kandidátky?

Je to věc kraje, ona pracovala pro hnutí od začátku, je i jeho celostátní místopředsedkyní. Dali ji na kandidátku i s vědomím rizika těch kauziček.

To byly ale jasné případy zneužívání postavení a papalášismu.

Já to nezlehčuji.

Nezůstala v čele kandidátky z důvodu, že Středočeský kraj se postavil za premiéra v případě jeho střetu zájmů?

To jsou mediální zkratky, to si opravdu nemyslím, že by byl důvod. Hnutí za ní zkrátka stálo. Před třemi lety se jako jediná vzdala poslaneckého mandátu, aby nekumulovala funkce.

Když se vrátíme k výsledkům krajských voleb a povolebních jednání, jaké je tedy hodnocení?

Z hlediska počtu mandátů to považuji jednoznačně za úspěch. Byli jsme terčem silné kritiky, přitom jsme získali o dva mandáty více než v roce 2016.

Přijdete ale o značnou část moci v regionech.

Ano, považuji za neúspěch, že jsme neudrželi pozice v krajských radách. Je to tím, že tam, kde matematicky šlo udělat koalici bez nás, se šlo bez ANO. V některých krajích mě to mrzí. Třeba na Vysočině jsme vyhráli a měli perspektivního lídra Martina Kuklu, který už před volbami debatoval se všemi, bavil se s tamní ODS o uspořádání. Pak ale přišel pan Vystrčil a řekl, že ANO nemá nárok na hejtmana. Tím jednání skončila. Co mě ještě mrzí, je i Olomoucký kraj, kde jsme získali o dva mandáty více než v roce 2016, na mandáty tam ANO získalo 33 procent, a stejně je venku.

Tak ale to je politika, ne?

Ano, kritizuji to, ale nebrečím, je to politika. Mrzí mě jen to, že když se domluvíte na jednání o možnostech pokračování stávající koalice, tak to pak po zásahu z Prahy neplatí. Víte, já mám k Vysočině blízko, kandiduji tam, hodně tam řeším zemědělské záležitosti, takže mě štve, jak s Martinem Kuklou vyběhli.

Jak moc vás poškodila brněnská korupční kauza Stoka, ve které se zmiňuje i vaše jméno?

Nepochybně kauza Stoka ANO poškodila. Zajímavé ale je, že jsme dostali letos 15 mandátů, stejně jako před čtyřmi lety.

Nepodcenili někteří vaši kandidáti na hejtmana jednání s ostatními stranami? Třeba v Moravskoslezském kraji vím, že hejtman Ivo Vondrák se s partnery domlouval předběžně už před volbami.

Ne, nemyslím, že bychom to podcenili, mám docela dobré informace o tom, jak v jednotlivých regionech jednání probíhala. Ivo Vondrák má koalici, protože výrazně uspěl i volebně, bez něho a ANO by se to blbě skládalo. To samé v Ústeckém kraji. Odlišné to je ve Zlínském kraji, kde se spojily strany ne proti ANO, ale proti Čunkovi a plánu s nemocnicí.

Po krajských volbách vás opozice přetlačila. Kde vezmete potřebné koaliční partnery po sněmovních volbách za rok?

Musíme víc pracovat a voliče přesvědčit, abychom získali my víc hlasů. Jinak to bude špatné.

Někteří politologové jako Tomáš Lebeda či Stanislav Balík zmínili, že ČSSD by pomohla předvolební koalice s ANO. O tom jste se sociálními demokraty nehovořili?

Ne. Víme, že v politice je možné všechno, podle mě to ale dopadne tak, že půjdeme sami. Máme rok na to lidi přesvědčit, klíčové teď stejně bude vyrovnat se s koronavirem a nastartovat ekonomiku. Je jasné, že potřebujeme koaličního partnera. Výsledek krajských voleb je pro nás ponaučením.

Vyjednáváte v Poslanecké sněmovně s ostatními stranami vy osobně?

Já za sebe říkám, že se bavím s každým. V Poslanecké sněmovně hledám podporu napříč spektrem. Někdo mi to vyčítá, já ale hledám podporou od kohokoliv z 200 hlasů, které tu jsou.

Rozdrolí se KSČM po fiasku v uplynulých volbách?

Jejich výsledek byl velmi špatný. Jsem zvědavý, jak dopadne jejich sjezd. Protože nevím, jak se pak začnou chovat v Poslanecké sněmovně vůči naší vládě, kterou podporují.

Co říkáte na oznámený vstup bývalého šéfa Milionu chvilek Mikuláše Mináře do politiky a to, že chce postavit nový subjekt?

Nemám k tomu žádný komentář, je to na něm. Zaplaťpánbůh jsme v demokracii, ať každý zkusí jít do politiky a zkusí přesvědčit voliče.

Reklama

Doporučované