Hlavní obsah

Musíte víc rodit, nabádá Babiš ženy. Teorii nastudoval, teď praxi, prosím

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Ano, vláda zvýšila rodičovský příspěvek. Po letech stagnace to bylo potřeba, samo o sobě to ale s porodností nejspíš moc nehne.

Reklama

Článek

Teď ale z „Čau, lidi“ zpátky do reality.

Premiéra Andreje Babiše vzali minulý týden na tiskovou konferenci do porodnice, a tak si zase jednou vzpomněl, že je potřeba zvyšovat porodnost. Citujme jednu překvapivě pokrokovou část jeho nedělního hlášení: „To není jen o podpoře finanční, ale je to o tom, aby ženy mohly skloubit mateřství s prací.“

Jde o recept, který už dlouhé roky doporučují odborníci, a v Evropě jsou pro něj i data. Vyšší porodnost mají státy, jež alespoň částečný návrat žen do práce podporují, nejnižší naopak konzervativní státy.

Teď ale z „Čau, lidi“ zpátky do reality. V ní toho Babišova vláda pro slaďování rodinného a pracovního života zatím moc neudělala. Stát i nadále podporuje hlavně model „do tří let doma“.

V Česku chybí 20 tisíc míst pro děti do tří let a podle poslední evropské zprávy jsme v dostupnosti této služby druhá nejhorší země v Unii. Od letoška měly mít školky povinnost přijmout i dvouleté dítě, nakonec ale nemusí. A to i kvůli hlasům poslanců z hnutí ANO a Babišova ministra školství Roberta Plagy.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Mikrojesle a dětské skupiny fungují díky dotacím z Evropské unie a vláda dosud nemá konkrétní plán na jejich financování poté, co podpora za dva roky skončí. Stále chybí částečné úvazky a slibované sdílené pracovní místo zatím neprošlo Sněmovnou.

Místo toho se premiér občas vytasí s nahodilým nápadem, jako je příspěvek na auto pro vícečetné rodiny. Ano, vláda zvýšila rodičovský příspěvek. Po letech stagnace to bylo potřeba, samo o sobě to ale s porodností nejspíš moc nehne.

Jak píše sociolog Daniel Prokop: „Blokem mateřství nejsou náklady na rodinu, ale ztráta příležitosti.“ A ta je podle statistik pro české ženy – a to i v mezinárodním srovnání – drtivá. Některé se kvůli příliš dlouhé rodičovské rovnou propadnou do chudoby, jiné na ni doplácejí po zbytek života „jen“ horší pracovní pozicí, nižšími platy i důchody.

Ano, můžete si myslet, že je to ženský úděl. Nebo že kdo při plánovaní rodiny myslí i na své budoucí uplatnění, je sobecká kariéristka, co by děti radši mít neměla. Nebo že je moudré podporovat pouze ty ženy, které se kloní k tradičnímu modelu. Pak vám ale nezbude nic jiného než dál lamentovat, jak „nám ty ženy málo rodí“.

Reklama

Doporučované