Hlavní obsah

Musk jde v Trumpových stopách. Chce valnou hromadu s osobní účastí

Foto: Shutterstock.com

ilustrační foto.

Reklama

Šéf elektromobilky Tesla Elon Musk zákazy, doporučení ani pravidla jednoduše neposlouchá. Rozhodnutí o uskutečnění letošního osobního výročního zasedání akcionářů je toho důkazem.

Článek

To, že vizionář a miliardář Elon Musk je kritikem bezpečnostních opatření proti šíření viru, se ví už dlouho. Ukázal to například během čtvrtletního konferenčního hovoru s investory v dubnu, kdy situaci označil za „fašistickou“ a neamerickou. Před měsícem navíc znovu rozjel výrobu v hlavní továrně Tesly v kalifornském Fremontu, a to i přes zákaz úřadů tamního okresu Alameda, kteří chtěli, aby Tesla počkala do 1. června.

Elon Musk ovšem něco takového považuje za nepřijatelné. Vyhrožoval úřadům, že jeho automobilka na Alameda County „neprodleně podá žalobu“, a strašil přesunem do Texasu či Nevady.

A zatímco se v posledních měsících téměř všechny významné společnosti přesunuly do virtuálního světa, kde konají veškeré schůze, konference i valné hromady, Tesla trvá na tom, že své výroční shromáždění uspořádá v místnosti plné investorů, vedení a členů představenstva.

Jak zaznělo ve vyjádření společnosti, celé představenstvo upřednostňuje osobní schůzky před těmi virtuálními a věří, že „akcionáři společnosti stejně jako oni ocení atmosféru mezilidských vztahů, která vznikne pouze při osobním setkání“.

Jediný kompromis, na který společnost přistoupila, je změna termínu. Ze 7. července se jednání přesunulo na polovinu září, což oznámil Musk tradičně na svém Twitteru.

Výroční zasedání jsou populární

Výroční zasedání akcionářů jsou schvalována zákonem o cenných papírech. A komise, vydávající rozhodnutí, zveřejnila v dubnu pokyny, aby společnosti při svých valných hromadách přešly na virtuální režim.

Nejznámějším a nejnavštěvovanějším ročním zasedáním je každoročně setkání Berkshire Hathaway. Tam se už tradičně shromažďují desítky tisíc investorů, kteří si chtějí poslechnout generálního ředitele společnosti Oracle Omaha, Warrena Buffetta.

Většina výročních schůzek se obsahově zaměřuje na stanovení své vize pro nadcházející rok. Vedení se na nich snaží zodpovědět dotazy ohledně aktuálních problémů a případně se omluví za nedávné problémy – třeba za pokles cen akcií.

Samotná Tesla má relativně vysoké procento akcií vlastněných jednotlivými investory. Mnoho z nich je fanoušky společnosti a její vize světa ovládaného elektrickými automobily. Pouze 51 procent akcií vlastní institucionální investoři. Pro srovnání: například u společnosti General Motors tvoří akcie institucionálních investorů 77 procent.

Všeobecně kolem Tesly v posledních týdnech panuje pozitivní nálada. Podle odborníků Musk může na letošním setkání očekávat dobře naladěné akcionáře, kteří se budou „radovat z pokoření historické hranice tisíce dolarů za akcii“.

„Battery Day“ v programu

Kromě oslav rostoucího trendu akcií stojí lidstvo podle Elona Muska před jednou z nejočekávanějších událostí v historii elektromobility. Její oznámení plánuje spojit právě s jednáním valné hromady.

Už nyní je známo, že by mělo jít o významný skok ve vývoji baterií. „V historii firmy Tesla dosud nebyla víc vzrušující událost,“ napsal Musk. Podle informací agentury Reuters hodlá Tesla představit baterii s výdrží jednoho milionu mil. Navíc s cenou, která elektromobil zlevní na úroveň auta se spalovacím motorem. Za tuto hraniční hodnotu se obecně považuje 100 dolarů za kilowatthodinu a konkurenti k ní mají daleko. Například General Motors jí má dosáhnout v roce 2025.

Muskova baterie má ale jít ještě dál a s cenou klesnout až na 80 dolarů. Tesla má na technologii spolupracovat s čínskou CATL.

Reklama

Doporučované