Hlavní obsah

Musk je zase bohatší. Vybojoval s Teslou další odměnovou metu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Šéfovi americké elektromobilky Tesla Elonu Muskovi se rýsuje další finanční odměna za dosažené úspěchy.

Článek

Firma na nejslavnější elektroauta vyplatí svému spoluzakladateli a šéfovi v jedné osobě Elonu Muskovi už čtvrtou odměnu, které se vážou k výsledkům firmy, respektive k tržní hodnotě, tržbám a zisku.

Vizionář má nárok na každou z 12 odměn ve formě akcií, které by mu mohly dohromady vynést přes 50 miliard dolarů, pokud by Tesla splnila. Letos se Muskovi podařilo získat už čtyři bloky těchto opcí.

Akcie Tesly patří k nejhodnotnějším na amerických trzích, letos jejich cena vyšplhala o více než 400 procent. To z Tesly dělá nejhodnotnější automobilku světa, i když její tržby představují jen zlomek toho, co hlásí největší výrobci automobilů.

Celkem už si Musk tímto způsobem vydělal 11,8 miliardy dolarů. Muskovo jmění se podle informací agentury Bloomberg za letošní rok více než zečtyřnásobilo a překročilo hranici sto miliard dolarů. Jde zároveň o největší nárůst bohatství v celém miliardářském indexu, ve kterém agentura sleduje nejbohatší osoby na planetě. Aktuálně Elon Musk stojí na čtvrté příčce.

Americkému výrobci elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí stoupl čistý zisk o 131 procent na 331 milionů dolarů (7,6 miliardy Kč), Tesla také dodala rekordních 139 300 automobilů, k zisku odměny přitom musela Tesla pokořit prodeje více než 112 tisíc vozů.

Automobilka má navíc za sebou páté ziskové čtvrtletí a blíží se ke svému prvnímu ziskovému finančnímu roku. Tržby společnosti se od července do září meziročně zvýšily o 39 procent na 8,77 miliardy dolarů. Analytici dotazovaní společnost Refinitiv očekávali tržby 8,36 miliardy dolarů.

Někteří odborníci však pochybují, že Tesla naplní svůj ambiciózní plán dodat za celý rok na trh půl milionu vozů. Automobilka si ho stanovila už před pandemií, a aby ho splnila, musela by v posledním čtvrtletí na trh dodat 182 tisíc vozů.

Na systému 12 jednorázových odměn se Elon Musk dohodl s ostatními akcionáři v roce 2018. Součástí domluvy je, že šéf od firmy nedostává žádný plat, ale na své si přijde právě akciemi firmy.

Elon Musk doposud žádnou ze získaných opcí nevyužil, což není neobvyklé. Lidé, kterým byly akciové opce uděleny, je obvykle nevyužívají, pokud nechtějí vydělat prodejem akcií, nebo dokud nevyprší jejich platnost. Odměny jsou stále jen zlomkem Muskových podílů v Tesle, vlastní totiž přibližně 18 procent společnosti.

Reklama

Doporučované