Hlavní obsah

Musk může dál tunelovat. Boring Company postaví novou stanici u kasina

Foto: Boring Company

Systém spočívá v síti zdvojených tunelů, v nichž budou ve vysokých rychlostech (až 250 km/h) zcela autonomně projíždět tesly s cestujícími.

Reklama

Muskova společnost Boring Company dostala povolení k prodloužení své sítě tunelů v Las Vegas. Nová stanice bude ležet u kasina Resort World Las Vegas, které se dostaví až příští rok.

Článek

Musk slaví další úspěch, tentokrát se svým start-upem Boring Company (Nudná/Vrtná společnost), který se zabývá hloubením tunelů a vytvářením trojdimenzionální infrastruktury pro automobily. V Las Vegas, kde se společnost chystá spustit svůj první funkční systém, získala povolení pro další rozšíření.

The Loop, jak se síť tunelů jmenuje, bude v budoucnu obsahovat stanici u hotelu i kasina Resort World Las Vegas, která samotná se dostaví teprve v roce 2021. Minulý měsíc Elon Musk na svém twitterovém účtu sdílel i první model stanice Loopu.

Ve stanici stojí elektromobily Tesla Model 3, které se v Loopu budou využívat. První funkční stanice budou u každého z konců kampusu lasvegaského Kongresového centra. V květnu tohoto roku se dokončily práce na hloubení tohoto tunelu a první veřejná jízda se očekává na léto příštího roku.

Podle webu Electrek by mohla v Las Vegas vzniknout dopravní síť mezi kasiny s tím, jak nastoupí na scénu dominový efekt a každé kasino bude chtít mít u sebe stanici Muskova Loopu. Do tohoto potenciálního plánu by ale mohla zasáhnout koronavirová pandemie, protože kasina nemohou nyní těžit z cestovního ruchu.

Levné tunelování

Start-up tvrdí, že může nabízet tento nový druh hromadné dopravy díky až desetinásobnému snížení časové i finanční zátěže při hloubení nových tunelů. Podle Elona Muska by se nová podzemní síť neměla jakkoliv potkat s již existující infrastrukturou. „Abychom vyřešili problém neuvěřitelných dopravních zácp, je nutné, aby silnice začaly být 3D,“ stojí na stránkách Boring Company.

„Velká síť tunelů na několika různých úrovních pomůže zmírnit zácpy v každém městě. Bez ohledu na to, jak velké město je, nebo bude. Vždy jde přidat více úrovní,“ píše se dále na stránkách společnosti. První prototyp tunelu již existuje, paradoxně ale ne v Las Vegas, nýbrž v ústředí společnosti v Kalifornii ve městě Hawthorne. V roce 2018 zde společnost prezentovala svoji první jízdu v tzv. „Test Tunnel".

Elektromobil sveze výtah do podzemí, kde posléze téměř vystřelí v úzkém tunelu ke svému cíli. Za jednu míli (1,6 kilometru) tunelu společnost zaplatila 10 milionů dolarů. Podle Boring Company stojí v současnosti jedna míle tunelu od 100 milionů dolarů až po jednu miliardu dolarů.

Podle LA Times ale tato cena nezahrnuje náklady na výzkum, vývoj ani vybavení. Není jasné, jestli cena zahrnuje koupi majetku a samotnou práci, což celkově činí okolo 30 až 40 procent ceny projektu. Ale i kdyby byla jedna míle tunelu za 50 milionů dolarů, stále by šlo o velké zlepšení.

Schválení nejnovějšího prodloužení projektu v Las Vegas bylo oznámeno okrskem Clark a začátek stavby byl ohlášen na konec letošního roku.

„Jsme nadšeni, že jsme dostali souhlas komise k dalšímu posunu v námi navrhované stanici s tunelem. Těšíme se na další kroky ve vytváření inovativních řešení pro naše hosty a návštěvníky,“ napsal ke schválení Scott Sibella, ředitel kasina Resorts World Las Vegas. Sibella již v minulosti hovořil o možnosti spolupráce s Muskem, protože jeho resort má být „v popředí nových technologií“.

Po Vegas za tři minuty

Elon Musk úspěch lakonicky okomentoval na svém Twitteru slovy: „Tohle bude super.“

Staniční síť, která začíná v Kongresovém centru, by mohla být v budoucnu prodloužena až k letišti McCarran. Podle Boring Company by při použití systému Loop v dopravní špičce mělo přejetí celého Las Vegas trvat pouze tři minuty oproti dnešní půlhodině, a to díky autonomnímu řízení vozidla v úzkém tunelu. Využívané tesly tak budou moci v podzemí jet až 250 kilometrů za hodinu.

V současnosti společnost jedná s dalšími americkými městy, mezi něž se řadí Los Angeles a Chicago, ohledně expanze své sítě.

Reklama

Doporučované