Hlavní obsah

Musk oznámil, že trpí Aspergerovým syndromem

Foto: Profimedia.cz

Miliardář Elon Musk jako moderátor komediálního pořadu Saturday Night Live.

Reklama

Elon Musk při moderování amerického televizního pořadu Saturday Night Live (SNL) poprvé veřejně promluvil o tom, že trpí Aspergerovým syndromem. Vyjádřil se také ke svým kontroverzním tweetům a ke kryptoměně Dogecoin.

Článek

„Dnes večer se vlastně zapíšu do historie jako první člověk s Aspergerovým syndromem, který bude moderovat SNL… nebo alespoň první, kdo to přizná,“ řekl generální ředitel společnosti Tesla během úvodního monologu.

Jak připomíná web Deutsche Welle, bylo to poprvé, kdy Musk veřejně promluvil o tom, že má tuto lehkou formu autismu. Někteří lidé na sociálních sítích však Muskovo prvenství zpochybnili. Podle BBC poukazovali na to, že komik Dan Aykroyd, který veřejně hovořil o svých zkušenostech s Tourettovým a Aspergerovým syndromem, již dříve pořad SNL moderoval.

Lidé s Aspergerovým syndromem se často obsedantně zaměřují na složitá témata a mají problémy se sociálními vztahy. Porucha je pojmenována po německém lékaři Hansi Aspergerovi, který ji poprvé popsal v roce 1944, a je jednou z poruch autistického spektra.

Osoby s tímto syndromem mohou podle BBC mít potíže s interpretací verbálního a neverbálního jazyka a mohou potřebovat více času na zpracování informací. Mohou také mít problémy se sociální interakcí a běžným vyjadřováním svých pocitů.

Vyznačují se také omezenými, opakujícími se vzorci chování, zájmů nebo činností. Mohou však být empatičtější nebo emočně uvědomělejší než lidé, jejichž stav na autistickém spektru popsat nelze.

Musk se také zmínil o incidentu z roku 2018, kdy si během vystoupení v pořadu Joea Rogana zapálil jointa.

„Lidé jsou často snižováni k té nejhloupější věci, kterou kdy udělali. Jako jednou, když jsem si zakouřil trávu v podcastu Joea Rogana. A teď pořád slyším ‚Elon Musk, ten vždycky jenom kouří trávu v podcastech‘. Jako bych chodil od podcastu k podcastu a zapaloval si jointy. Stalo se to jednou,“ uvedl Musk.

Musk podle webu The Guardian také zažertoval o svých kontroverzních tweetech. „Podívejte se, já vím, že občas říkám nebo zveřejňuji divné věci, ale takhle prostě funguje můj mozek. Každému, koho to uráží, chci jen říct, že jsem přetvořil trh s elektromobily a posílám lidi raketou na Mars,“ řekl zakladatel SpaceX.

„Mysleli jste si snad, že budu také pohodový, normální chlapík?“ dodal Musk, kterého na Twitteru sleduje více než 53 milionů lidí.

Doprovázela ho jeho matka, modelka Maye Musková, která na pódiu vyprávěla o tom, jaký byl její syn podnikatel, když mu bylo 12 let. V této části pořadu Musk také zpropagoval kryptoměnu Dogecoin. Ta je dlouhodobě terčem internetových memů. „Jsem nadšená z dárku ke dni matek. Jen doufám, že to nebude Dogecoin,“ řekla Maye svému synovi.

Krátce po této zmínce cena Dogecoinu, který byl spuštěn jako satirická kritika kryptoměnového šílenství, klesla o téměř 30 %. Následně se však odrazila ode dna a za posledních 24 hodin se podle CoinMarketCap vyšplhala o 41 % na rekordních 0,68 dolaru (14 Kč). Jeho hodnota se jen v letošním roce vyšplhala o více než 14 000 %. Dogecoin se tak stal čtvrtou nejsilnější kryptoměnou.

Musk je také pravděpodobně nejbohatším moderátorem tohoto pořadu v historii. Devětačtyřicetiletý Musk, jeden z nejbohatších lidí na světě, má podle časopisu Forbes majetek ve výši 117 miliard dolarů (2,46 bilionu Kč).

Společnost Tesla v pátek také přivezla do města New York prototyp vozidla Cybertruck. Video, na kterém se mohutný hranatý pick-up prohání ulicemi Manhattanu, se rychle rozšířilo na sociálních sítích.

Rozhodnutí SNL obsadit Muska sklidilo kritiku části veřejnosti. Ta producentům vyčítá, že v dobách, kdy je v USA obrovským tématem majetková nerovnost, glorifikují miliardáře.

Muska také kritizovali za to, že mezi armádou příznivců na Twitteru šíří dezinformace a často zlehčuje závažnost pandemie koronaviru.

Musk, jenž je ve vztahu s kanadskou hudebnicí Grimes, také promluvil o jejich prvním synovi, který se loni dostal na titulní strany novin, protože mu pár dal jméno X AE A-Xii. „Vyslovuje se to jako kočka běhající po klávesnici,“ prohlásil Musk.

Pořad SNL v minulosti moderovalo několik dalších podnikatelů, politiků a jiných osobností. Bývalý prezident Donald Trump hostil pořad dvakrát; jednou v roce 2004 jako podnikatel a podruhé v roce 2015 jako kandidát na prezidenta USA.

Reklama

Doporučované