Hlavní obsah

Musk předběhl Věštce z Omahy. Už je sedmý nejbohatší

Foto: flickr.com

Extravagantní Elon Musk slaví další úspěch, stal se sedmým nejbohatším člověkem s majetkem v hodnotě přesahující 70 miliard dolarů.

Reklama

Elon Musk se podle indexu od Bloombergu stal sedmým nejbohatším člověkem na světě a předběhl tak i investora Warrena Buffetta. Musk by se dokonce mohl dostat až na úplný vrchol.

Článek

V pátek se bohatství Elona Muska rozrostlo o 6,1 miliardy dolarů poté, co automobilka Tesla zaznamenala skok v ceně akcií o téměř 11 procent. Jedna akcie tedy stála přibližně 1544 dolarů a celková hodnota společnosti se vyšplhala na 286,5 miliardy dolarů.

Elon Musk se tím pádem stal sedmým nejbohatším člověkem na zeměkouli, minimálně podle miliardářského indexu sestaveného agenturou Bloomberg. Vlastní totiž přes 20 procent všech akcií Tesly, což představuje přibližně 60 miliard dolarů. Musk také vlastní podíl v jím založené společnosti SpaceX.

Celkem v současnosti vlastní cenné papíry v hodnotě přibližně 70,5 miliardy dolarů. V tomto sprintu Musk předběhl i legendárního investora Warrena Buffetta.

Buffett na hraně

Věštec z Omahy, jak se Buffettovi někdy přezdívá, sice víceméně ovládá bohatství v hodnotě 137 miliard dolarů, ale to pouze skrze svou investorskou společnost Berkshire Hathaway, sám vlastní přibližně 69 miliard. Minulý týden přitom Buffett věnoval akcie v celkové hodnotě tří miliard na různé charity, část šla i pro nadaci Billa a Melindy Gatesových. Od roku 2006 podobně daroval již 37 miliard dolarů.

Oba miliardáři si i v minulosti nepřímo vyměnili několik slov. „Nejsem jeho největší fanda. Snaží se zjistit, jestli si kapitál zaslouží Coca-Cola nebo Pepsi. To je docela nudná práce, pokud byste se mě zeptali,“ řekl Musk v květnu v rozhovoru pro Joea Rogana. Minulý rok Buffett zase uvedl, že Musk je sice „pozoruhodný chlapík“, který ale má ještě prostor na zlepšování.

Buffett je nyní na desátém místě nejbohatších lidí, před ním se umístil i nováček z Indie, podnikatel Mukeš Ambani.

Bez výplaty, a přesto boháč

Cena akcií Tesly se za posledních 12 měsíců zvýšily o neuvěřitelných 500 procent a stala se nejhodnotnější automobilkou na světě. Téměř padesátiletý Elon Musk má i teoreticky našlápnuto k postu nejbohatšího člověka na Zemi, kdy by mohl získat i pomyslný skalp Jeffa Bezose, zakladatele společnosti Amazon.

Jedničkou by se mohl stát díky platebním balíčkům, které schválili akcionáři automobilky v roce 2018. Musk nedostává žádný plat, místo toho získal opční plán, díky němuž by mohl dostat okolo 20 milionů akciových opcí v časovém horizontu 10 let ve 12 stejně velkých blocích. Podmínkou je, že Tesla musí plnit předem nastavené cíle.

Další cíl na dohled

Musk první blok získal 28. května, když společnost za posledních šest měsíců dosáhla na 100miliardovou tržní kapitalizaci. Za zvýhodněnou cenu si mohl koupit 1,69 milionu akcií, v době nákupu je tedy mohl prodat se ziskem přibližně 770 milionů dolarů.

K dalšímu stanovenému cíli se téměř nezadržitelně blíží, společnost si musí po půl roku udržet průměrnou hodnotu na 150 miliardách dolarů. V současnosti má cenu přibližně 260 miliard a v šestiměsíčním měřítku je průměrná hodnota na 138,6 miliardy dolarů.

Pokud Musk udrží současnou hodnotu automobilky další dva týdny, otevře se mu cesta pro další cíl i nové akciové opce.

Nová bublina

Nicméně Mike Novogratz, který dříve spravoval hedge fund Fortress a nyní je CEO společnosti Galaxy Investment Partners, jež se zabývá investicemi v digitálních měnách, varoval v rozhovoru  pro Bloomberg, že ocenění technologických společností je příliš vysoké a že drobní investoři by se měli dostat z trhu dříve, než dojde k jeho pádu.

„Ekonomika zpomaluje, nevíme si rady s covidem a přitom technologický trh připisuje každý den nové rekordy. To je klasická spekulativní bublina,“ uvedl Novogratz.

Z deseti nejbohatších lidí na světě je přitom sedm ze segmentů technologií. Výjimky tvoří pouze Bernard Arnault (LVMH), Ambani a Buffett.

Reklama

Doporučované