Hlavní obsah

Musk přiživuje bitcoin. Jeho Tesla do měny investovala 1,5 miliardy dolarů

Foto: Pexels.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Za elektromobily Tesla bude možné platit v bitcoinech. Sama automobilka do kryptoměny investovala 1,5 miliardy dolarů. V reakci na to cena bitcoinu vyšplhala na nové maximum.

Článek

Automobilka Tesla oznámila, že investovala do bitcoinu 1,5 miliardy dolarů (asi 32 miliard Kč). Sdělila to akciové burze v pravidelné výroční zprávě. Uvedla také, že v blízké budoucnosti nabídne zákazníkům možnost platit za její elektrovozy a další výrobky prostřednictvím této digitální měny. Bitcoin se v reakci vyšplhal na své rekordní maximum - na burze Bitstamp se před 14:30 SEČ prodával za téměř 44 000 dolarů a přidával 14 procent.

Tesla uvedla, že rozhodnutí je součástí její širší firemní investiční politiky. Cílem kroku má být diverzifikovat a maximalizovat návratnost hotovosti. Zdůraznila také, že hodlá „čas od času nebo dlouhodobě získávat a držet digitální aktiva“.

Spoluzakladatel americké automobilky Tesla Elon Musk se o růst bitcoinu postaral už koncem ledna, když na svůj twitterový účet umístil hashtag #Bitcoin se zašifrovaným komentářem „Viděno zpětně, bylo to nevyhnutelné“. Největší digitální měna následně přidala 20 procent.

Podle ředitele společnosti Bitstock.com Martina Stránského může cena nejznámější kryptoměny v nejbližších dnech nadále stoupat k hranici 50 000 dolarů. „Růstu pomáhají podobné zmínky známých investorů, které zvyšují důvěru v bitcoin. Zároveň je patrný i výrazný nárůst poptávky v Česku, který je proti prosinci více než dvojnásobný,“ řekl ČTK.

Bitcoin od začátku roku posílil o téměř 50 procent. Loni jeho hodnota stoupla o 300 procent. Dnes zdražují i méně rozšířené kryptoměny, jako ethereum nebo XRP, které mají tendenci bitcoin následovat.

Reklama

Doporučované