Hlavní obsah

Musk přiznal, co všichni věděli. Tesla stála těsně před krachem

Foto: https://www.flickr.com/

Elon Musk.

Reklama

Americký výrobce elektromobilů Tesla byl v období mezi lety 2017 a 2019 kvůli výrobě sedanu Model 3 jen měsíc od bankrotu. Na svém twitterovém účtu to uvedl spoluzakladatel a generální ředitel firmy Elon Musk.

Článek

Americký podnikatel Elon Musk na Twitteru oznámil, že jeho automobilku Tesla dělil mezi lety 2017 a 2019 od bankrotu jen jediný měsíc - a to až do doby, než zvýšila výrobu vozu Model 3.

Proces výroby Modelu 3, nejlevnějšího automobilu v nabídce společnosti Tesla, označil Musk za dlouhé období extrémního stresu a starostí. Dodal, že šlo o produkční a logistické peklo. Potvrdil tím domněnky, které sám vyvolal opět na Twitteru v roce 2018. Tehdy napsal jako aprílový vtip, že Tesla vyhlašuje bankrot.

Server Business Insider uvádí, že produkce Modelu 3 byla neočekávaně pomalá. Tesla se potom dlouho a marně snažila o výdělek při prodeji automobilů za 35 tisíc dolarů, tedy necelých 800 tisíc korun. A série nelichotivých čtvrtletních zpráv společnosti zase děsila její investory.

V listopadu roku 2017 agentura Bloomberg uváděla, že Tesla každou minutu spálí osm tisíc dolarů - a tímto tempem měla být bez peněz do srpna 2018. Což by ostatně odpovídalo Muskově aprílovému tweetu, s tím rozdílem, že vizionář nežertoval. Automobilový veterán Bob Lutz, který v Evropě pracoval pro Opel a BMW a za Atlantikem u všech tří amerických koncernů, dokonce předpovídal, že se automobilka nedožije roku 2019. Mýlil se.

Sedan Model 3 se nakonec stal nejprodávanějším automobilem z dílny společnosti Tesla. Během minulého měsíce Tesla předčila očekávání analytiků, když zveřejnila zprávu ze svého zatím nejziskovějšího čtvrtletí.

Produkce Modelu 3 není jediným obdobím v dějinách Tesly, kdy se společnost ocitla na pokraji zkrachování. Musk na Twitteru uvedl, že v roce 2008 zbývaly do bankrotu pouhé tři dny. V té době prý dal do společnosti většinu svých peněz, na nájem si půjčoval od známých.

Na poslední chvíli zachránila tehdy nejistý elektroautomobilový start-up investice v hodnotě 40 milionů dolarů. Ta společnosti poskytovala jistotu na půl roku.

Reklama

Doporučované