Hlavní obsah

Musk ukázal novou Teslu. Než řeknete 21 21, řítí se stovkou

Foto: Tesla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Z nuly na sto skoro za dvě sekundy. Šéf Tesly Elon Musk představil zatím nejrychlejší sedan své automobilky. Model S Plaid nabídne kromě rychlosti i rozptýlení pro pasažéry – jako třeba lepší ozvučení či sledování filmů.

Článek

Předváděcí akce Tesly proběhla ve čtvrtek. Elon Musk v kalifornském Fremontu představil doposud nejrychlejší vůz své automobilky Model S Plaid.

„Proč vyrábět takhle šíleně rychlé auto? Je to poměrně důležité pro udržitelnou budoucnost. Musíme zkrátka ukázat, že jsou elektromobily těmi nejlepšími vozy,“ uvedl Musk poté, co se před zákazníky projížděl v novém modelu Tesly.

Automobilka momentálně vyrábí čtyři typy aut – Modely S, X, 3 a Y. Největší zájem je celosvětově o Model 3 a Y. Šéf Tesly uvedl, že Model S Plaid ujede přibližně 400 mil bez nabití, což je zhruba 644 kilometrů.

Nejvyšší rychlost, kterou sedan zvládne, je zhruba 322 km/h. Musk dále uvedl, že se řidiči dostanou z nuly na 60 mil za hodinu (přibližně 96 km/h) během dvou sekund. „Tomuhle říkám limity fyzikálního inženýrství,“ řekl Musk na předváděcí akci.

Limitem pro mnohé zákazníky bude však cena jednoho vozu, ta se pohybuje kolem 130 tisíc dolarů, tedy zhruba 2,7 milionu korun.

Hraní her během jízdy

První průlomový Model S představila Tesla v roce 2012, na vylepšenou verzi se tak čekalo dlouho. Kromě rychlosti se však automobilka zaměřila i na vnitřní příslušenství. Podle Muska je zábavní systém auta na úrovni konzole PlayStation 5. Ozvučení přirovnal Šéf Tesly k domácímu kinu.

„Pokud se zamyslíte nad tím, v čem tkví budoucnost aut, jde často o režim autopilota nebo řízení autem. Dalším důležitým aspektem je však zábava, která bude stále důležitější. Budete chtít sledovat filmy, hrát hry nebo používat internet,“ konstatoval Musk.

I když je Muskovým zvykem představit fanouškům Tesly nějaké překvapení, jako například Cybertruck, tentokrát se nic takového nekonalo. Šéf automobilky se tak ani nezmínil o 4 680 bateriových článcích, které Tesla momentálně interně vyrábí.

Na konci předváděcí akce Musk oznámil, že 25 vozů Modelu S Plaid je připravených k předání, brzy bude na skladě několik stovek aut a v příštím čtvrtletí to bude zhruba tisíc aut.

Akcie Tesly klesají

V minulém roce se automobilce dařilo, v roce 2021 však Tesla lehce narazila. Její akcie klesly v porovnání se začátkem roku o 16 procent. Jde tak o nejstrmější pád na burze od roku 2019. Automobilka rovněž zaostává za akciovým indexem S&P 500, jenž zahrnuje akcie pěti set nejvíce obchodovaných podniků na burze ve Spojených státech.

Na druhou stranu nutno podotknout, že na začátku roku 2019 stála jedna akcie Tesly zhruba 130 dolarů, zatímco dnes se prodává za více než 600 dolarů, tedy o necelých 400 procent dráž.

Tesla pořádá velkolepé předváděcí akce jednou až dvakrát do roka. Klasickou strategií automobilky je zaujmout zákazníka a dát mu najevo, že se má na co těšit. Investory naopak Tesla ujišťuje v tom, že budoucnost bude zářná. A celá show má zasáhnout co možná nejvíc lidí.

Což je pro automobilku, která prakticky neinvestuje do klasických způsobů propagace, zcela klíčové.

Reklama

Doporučované