Hlavní obsah

Musk útočí. Tentokrát na rudou planetu

Foto: Wikipedia.org

Tak by měla vypadat Starship na oběžné dráze.

Reklama

Šéf společnosti SpaceX Elon Musk chce po dobytí oběžné dráhy urychlit vývoj supersilné rakety Starship. Ta by měla vrátit Američany na Měsíc a možná jim otevřít cestu na Mars.

Článek

Po úspěšném vzletu Crew Dragon vytyčil šéf firmy SpaceX Elon Musk nový cíl - Měsíc, Mars a pak klidně i dál.

Musk poslal svým zaměstnancům e-mail, ve kterém je vyzval, aby urychlili práci na raketě Starship. „Považujte prosím program Space X Starship za prioritu,“ napsal. I podle televizní stanice CNBS Musk apeloval, aby jeho podřízení vývoj vesmírného plavidla „dramaticky a okamžitě“ zrychlili.

Nová raketa Starship by měla být opakovaně použitelná a fungovala by spíše jako komerční letadlo. Jejím cílem je přepravit na oběžnou dráhu Země až 100 tun nákladu najednou.

Loď Starship bude nejspíš nejvýkonnějším dopravním prostředkem, který byl kdy vyvinut. Měl by mít dva stupně, oba dva by se měly vracet zpátky na Zemi podobně jako to nyní dělají části rakety Falcon 9. Druhý stupeň by však měl mít možnost přistát i na jiných vesmírných tělesech, ať už bez atmosféry (čili na Měsíci), nebo s atmosférou (na Marsu).

Zatím však nová loď podstupuje řadu testování, které však ne vždy končí úspěchem. 29. května 2020 explodoval při testech prototyp lodi, patrně došlo k úniku hluboce podchlazeného kyslíku. Předtím však prototyp podstoupil čtyři úspěšné testy. Loni v listopadu pak SpaceX nezvládla tlakové zkoušky, z rakety odlétlo víko a následně ji zahltil kouř. Musk na svém Twitteru uvedl, že testovali maximální natlakování systémů a komplikace proto nebyly neočekávané.

Podle dřívějších Muskových výroků bude zřejmě potřeba alespoň dvaceti prototypů, než se Starship dostane úspěšně na oběžnou dráhu. Nyní dostala firma SpaceX povolení k „výletu“ do výšky 150 metrů, který však květnová exploze na čas zhatila.

Musk sice označil Starship za nejvyšší prioritu, ale před ni postavil ještě důležitější misi - návrat dvou astronautů s modulem Crew Dragon z Mezinárodní vesmírné stanice zpátky na Zemi. Ty do vesmíru vynesla 30. května 2020 raketa Falcon 9 a dosud celá mise probíhala velmi hladce.

Muskova společnost sice dopravuje zásoby na ISS od roku 2012, avšak až do konce května v lodích bez astronautů. Crew Dragon s astronauty NASA Robertem Behnkenem a Douglasem Hurleym je tak první mise tohoto typu. A navíc první, kdy na Mezinárodní vesmírnou stanici vynesla posádku soukromá společnost. A s příchutí pro americké patrioty navíc - po devíti letech se Američané vrátili do vesmíru z americké půdy na americkém stroji.

Zatím není jisté, jak dlouho na ISS Behnken a Hurley stráví. Doba jejich pobytu ve vesmíru se plánuje na jeden a více měsíců.

Reklama

Doporučované