Hlavní obsah

Muskonur. Šéf Tesly zakládá v Texasu vlastní vesmírné město

Foto: Profimedia.cz

Miliardář Elon Musk chce v Texasu postavit město.

Reklama

Planetu zatím neovládl, chystá se k tomu ale tak trochu v Texasu, v jednom ze států USA. Druhý nejbohatší člověk na světě, vizionář Elon Musk chce kolem svého texaského raketového startoviště postavit město s názvem Starbase.

Článek

Kdyby stálo v Kazachstánu, mohlo by se jmenovat Muskonur. Americký podnikatel a miliardář Elon Musk však bude své vesmírné město stavět v americkém Texasu, takže ponese jméno Starbase, tedy Hvězdná základna.

Ta by měla podle serveru Business Insider obklopovat odpaliště raket společnosti SpaceX a Musk už její koncept konzultuje s místními úřady.

„V posledních několika dnech byla společnost SpaceX oficiálně v kontaktu s okresem Cameron County ohledně zájmu Elona Muska začlenit vesnici Boca Chica do nového města Starbase v Texasu,“ uvádí se v prohlášení kanceláře soudce Cameron County, do kterého Boca Chica spadá.

SpaceX sídlí v malé, téměř neobydlené oblasti. Texaské úřady už oznámily, že po splnění zákonných podmínek privatizaci vesnice Boca Chica Village, kde základna stojí, nic nebrání.

V USA založit město nemožné

A jak je to celé možné? Založit město ve Spojených státech znamená něco docela jiného, než se o to snažit například v Česku nebo i jiných oblastech střední Evropy. U nás totiž většinu území tvoří katastry obcí a je tak téměř nemožné nějaký z pozemků do vlastní správy získat. V USA to funguje docela jinak.

Většina států USA má na svém území oblasti, které pod žádnou obec nebo město nespadají. Jako nejnižší oblast veřejné správy se tak na ně vztahuje až okres. Neznamená to ale, že jde o čisté pustiny bez osídlení.

Boca Chica Village na jihovýchodě amerického Texasu je od hranic s Mexikem vzdálená jen několik kilometrů a od Mexika ji dělí pouze řeka Rio Grande a je přesně jedním z takových území.

Přestože je oblast vesnice v blízkosti Mexického zálivu, turistický ruch zde doslova není žádný. Pokud by člověk hledal například místo na přespání, musel by se ubytovat až ve městě Brownsville, které je od území vzdáleno asi 40 minut jízdy autem.

Podle informací ze zahraničních médií firma SpaceX v průběhu několika let většinu nemovitostí v oblasti vesnice Boca Chica, kde firma sídlí, vykoupila, a území je tak v současné době prakticky bez trvalých obyvatel.

A co Elon Musk musí pro založení vlastního vesmírného městečka udělat? Moc práce to nebude. Podle texaských zákonů totiž stačí sehnat alespoň 600 voličů s trvalým bydlištěm poblíž a uspořádat mezi nimi petici.

Pokud získá alespoň desetinu z nich, může ji odeslat soudci, který rozhodne, co dál a vypíše místní referendum. Jak také ve svém článku upozornil publicista Marian Kechlibar, pokud nadpoloviční většina voličů v referendu vyjádří souhlas se vznikem obce, je hotovo.

Poté, co americký podnikatel svůj záměr o založení vlastního města zveřejnil na Twitteru, spustila se vlna diskuzí, jak by mohlo městečko kolem odpaliště SpaceX vypadat.

Sociální sítě se tak začaly hemžit vtipnými ilustracemi a obšírnými debatami. Jedním ze scénářů, který fanoušky Elona Muska napadl, je, že by se ve městě dalo platit pouze kryptoměnou Dogecoin, jehož hodnotu před několika týdny šéf SpaceX několika tweety poslal do nebes.

Jestli se další z plánu Elona Muska stane realitou, zatím není jasné. Zdá se ale, že je namístě od amerického vizionáře čekat velké věci. Jak sám sdělil, brousí si totiž zuby na „oblast mnohem větší, než je Boca Chica“.

Každopádně vesnice není jediná oblast v Texasu, kterou chce Muskova firma SpaceX využít. V blízkosti texaského Austinu má například vyrůst obrovská fabrika na výrobu satelitů pro satelitní internet Starlink.

Aktualizovali jsme: Tento článek autorka sepsala s využitím několika veřejných zdrojů a článků. Mezi nimi byl jako jeden z mnoha i blog komentátora Mariana Kechlibara (doplnili jsme pro korektnost do tohoto textu výše). Redakce se ale ohrazuje proti obvinění z plagiátorství, kterého se autorka nedopustila.

Reklama

Doporučované