Hlavní obsah

Muskova firma si chce hrát s lidskými mozky a napojit je na síť

Foto: Flickr

Elon Musk.

Reklama

Společnost Neuralink podle BBC podala žádost, aby mohla technologii začít testovat na lidech.

Článek

Elon Musk přiživil svou vizionářskou pověst. Společnost Neuralink, kterou podnikatel založil, oficiálně představila svůj plán na propojení moderních technologií a lidského těla. Podle Muska pracovníci společnosti úspěšně otestovali systém na opici, které se díky tomu dařilo kontrolovat počítač pomocí myšlenek.

Neuralink chce v první vlně aplikací cílit na osoby s těžkými neurologickými poruchami. Musk ale má i další cíl, a sice vytvoření budoucnosti, ve které dosáhnou lidé ve svém poznání daleko za současné možnosti.

Společnost podle BBC technologický systém popsala jako malou sondu se třemi tisíci elektrodami, které jsou připevněné na vláknech a monitorují aktivitu přibližně tisícovky neuronů mozku. Zmíněná vlákna jsou tenčí než lidský vlas.

Podle Neuralinku spočívá přednost jejich systému v tom, že se může zaměřit na konkrétní malou část mozku, a je tak z hlediska aplikace bezpečnější. Společnost ale při představení svého systému neuvedla, jak přesně zařízení vyhodnocuje mozkovou aktivitu.

„Není to tak, že v ruce najednou držíme zázračnou tkaničku, pomocí které ovládneme lidský mozek. Vyžaduje to čas,“ řekl Musk na tiskové konferenci přenášené na youtubovém kanálu společnosti.

Podle Muska zařízení přinese jeho uživatelům možnost v budoucnu spojit své tělo s umělou inteligencí. Sám přitom v minulosti opakoval, že nástup umělé inteligence může zničit lidskou populaci. „Budeme na druhé koleji i při tom nejoptimističtějším scénáři. Pokud ale napojíme naše mozky, můžeme se rovnat a potenciálně se s umělou inteligencí sloučit,“ uvedl Musk.

Společnost Neuralink spolu s tiskovou konferencí vydala publikaci, která ale neprošla posouzením odborné veřejnosti. Tedy stěžejní formou hodnocení každého nového vědeckého zjištění.

Podle odborníků oslovených BBC nepřichází společnosti Elona Muska s ničím převratně novým. Vědci pracující pod hlavičkou Neuralink se zaměřili spíše na shromáždění současných postupů a podívali se na ně z jiného úhlu. Podařilo se jim tak dostat existující technologie za hranice současného použití.

Reklama

Související témata:

Doporučované