Hlavní obsah

Elon Musk nakupoval v Čechách. Zadání znělo: co nejlehčí a ať vydrží všechno

Raketa Elona Muska vynesla do vesmíru palivovou nádrž z Horní Břízy u Plzně.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko zanechá ve vesmíru další stopu. Firma z Plzeňska vyrábí vysokotlakou nádobu, díky které budou planetu rok obíhat satelity. Na oběžnou dráhu je vynesla raketa Elona Muska.

Článek

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která v neděli v rámci mise Transporter-1 odstartovala z floridského Mys Canaveral, vynesla do vesmíru družici s palivovou nádrží vyrobenou v Česku.

Společnost HPC Research z Horní Břízy u Plzně na vývoji palivové nádrže pro vesmírnou družici pracovala zhruba rok a půl. „Úplně náhodou jsme dostali poptávku od italské společnosti D-Orbit, zda bychom danou nádrž zvládli vyrobit. Prohlédli jsme si specifikace a pustili se do toho,“ popisuje začátek spolupráce zakladatel a šéf firmy Pavel Dubinin s tím, že cena za lahev se pohybuje ve stovkách tisíc korun. Firma ji vyrobila v Horní Bříze u Plzně, odkud zamířila do Itálie a následně na Floridu.

Hlavními požadavky bylo, aby byla co nejlehčí a vydržela co největší zátěž a tlak. Zatímco běžné lahve vyráběné společností HPC Research používané na LPG jsou dimenzované na tlak 30 barů, nádrž pro vesmírnou družici musela vydržet dvojnásobný tlak a přitom musela být mnohem lehčí.

Boj o každý gram

7,5litrová palivová nádrž nakonec vydrží tlak až 130 barů, tedy výrazně více než je požadovaný limit. A přitom váží pouhých 800 gramů. „Bojovali jsme doslova o každý gram, ale úkol jsme splnili,“ vzpomíná Dubinin.

Důvody jsou mimo jiné ekonomické. V případě mise Transporter-1 si totiž SpaceX účtuje milion dolarů, pokud je náklad lehčí než 200 kilogramů. Každý další kilogram navíc pak vyjde na 5 000 dolarů.

Na družici jsou nakonec české nádrže dvě a palivo v nich by mělo vystačit na to, aby se satelit ve vesmíru na oběžné dráze udržel zhruba rok.

Černá lahev

Firma s patnácti zaměstnanci využila pro výrobu vesmírné nádrže podobnou technologii jako používá pro standardní výrobu svých lahví na LPG. Ve stroji, který Pavel Dubinin sám navrhl, vznikne z plastové preformy vyfouknutý polotvar, ten se následně pokryje skelnými vlákny namočenými v pryskyřici a vytvrdí ve speciální komoře.

Lahev pro vesmír se oproti klasickým nádobám zmenšila a místo skleněných vláken ji ovíjejí černá uhlíková vlákna. Díky tomu je pevnější a lehčí, ale také mnohonásobně dražší.

Podle původních plánů se měl start rakety SpaceX uskutečnit už minulý pátek. Špatné počasí ho ale odložilo na neděli, nicméně mise byla úspěšná a nyní už družice s českými palivovými nádržemi krouží kolem zeměkoule.

Reklama

Doporučované