Hlavní obsah

Muskův bratr pěstuje rostliny „z ničeho“. Žádnou Ameriku tím neobjevil

Foto: https://commons.wikimedia.org

Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Postupné stěhování z měst, nedostatek půdy a velká spotřeba vody otevřela prostor pro vertikální farmy – vnitřní pěstování v několika vrstvách. Regulovaná teplota a přísun vody dávají rostlinám ideální podmínky pro růst, navíc se často pěstuje úplně bez půdy.

A jelikož mají Muskové byznysového ducha v rodině, bratr známého Elona z Tesly, Kimbal Musk, se rozhodl jít cestou ekologického zemědělství. V roce 2016 založil společnost Square Roots sídlící v Brooklynu, jejímž cílem je prodej čerstvých a lokálních potravin do měst po celém světě. Od položení prvního kamene pěstuje přes stovku plodin.

„Když jsem byl dítě, jediný způsob, jak jsem mohl přimět svou rodinu, abychom si společně sedli, bylo právě vaření jídla,“ řekl Kimbal Musk, spoluzakladatel a výkonný předseda Square Roots serveru CNN.

Během tří měsíců plánuje společnost otevřít tzv. Super Farm Square Roots, kde bude na pětadvacet kontejnerů se vším, co je pro provoz přenosné vertikální farmy potřeba. V repertoáru společnosti se můžeme setkat s různou technikou pěstování – od hydroponie, aquaponie až po aeroponii.

Slovníček

Aquaponie

Systém produkce potravin, který spojuje chov ryb a pěstování rostlin bez půdy. Jde o symbiotické soužití ryb, rostlin a prospěšných bakterií, které rozkládají odpadní látky vylučované rybami a zpřístupňují v nich obsažené živiny rostlinám. Výsledkem jsou rybí maso, zeleniny a byliny.

Hydroponie

Označuje formu pěstování, kde živný roztok přímo dodává živiny rostlinám. V hydroponii voda neustále cirkuluje, jediné výraznější ztráty tvoří voda spotřebovaná rostlinami a pravidelné výměny roztoku. Hydroponie dosahuje vysokých výnosů díky okysličenému roztoku, ve kterém jsou rozpuštěny všechny živiny v ideálním poměru.

Aeroponie

Jde o typ hydroponie, rostliny a jejich kořeny visí volně ve vzduchu a živiny dodávají trysky pod kořeny, které rozprašují aerosol. Díky tomu kořeny dobře dýchají a rostliny rychle bují.

Místní jídlo jako budoucnost zemědělství

Square Roots ale průkopníkem není, v odvětví se objevuje čím dál tím více projektů včetně například Silicon Valley's Plenty, jež je na trhu už přes sedm let a mezi jejíž podporovatele patří amazonský šéf Jeff Bezos.

„Lidé chtějí lokální jídlo, protože ztratili důvěru v průmyslový potravinový systém, který dodává tisíce kilometrů daleko s vysokým obsahem kalorií a nízkým obsahem živin s nejasným původem,“ řekl pro CNN Tobias Peggs, generální ředitel společnosti Square Roots.

Podle Dicksona Despommiera, profesora mikrobiologie na Kolumbijské univerzitě, je vertikální zemědělství budoucností. Podle něj budou města schopna pěstovat vše pro pokrytí potřeb obyvatel.

„Pokud selže venkovská farma, musí farmář počkat do příštího roku, než zase začne. Vnitřní farmy také selhávají, ale tam může farmář začít znovu během několika týdnů,“ vysvětluje profesor výhody vnitřních farem.

Revoluce se nekoná

Sice se ve spojení s různými technikami pěstování píše o současném trendu, pozadu ale nejsou ani zemědělci u nás, kteří tyto farmářské vody dobře znají.

V roce 2016 vznikla Asociace aquaponických farem, která se stará o farmáře na aquaponickém poli. Jak asociace uvádí na svých stránkách, úspěšně se jim podařilo pomoci při výstavbě tří velkých farem na našem území. Dokonce se mohou pochlubit uzavřením smlouvy mezi českou firmou a čínskými investory.

A že nejsme ve farmaření tohoto druhu žádní nováčci, značí početná skupina firem – břeclavská Fosfa, kde si můžete zakoupit ředkvičky, pórek či mizunu, nebo společnost Feel Greens, která po dvou letech testů uvedla do provozu první komerční produkci vertikální farmy u nás. Další z farmářské rodiny je Aquaponická farma Přáslavice, jež chce ukázat cestu zemědělské produkce do nezemědělských ploch, jako jsou třeba podzemní prostory.

Přes sedm let se vývojem a stavbou farem u nás zabývá nymburská Farma pro všechny. Společnost aquaponické systémy vyvíjí, vyrábí a dodává – žádná jiná taková firma v Evropě není.

Reklama

Související témata:

Doporučované