Hlavní obsah

Muskův bratr prodal část akcií Tesly před osudným tweetem, vydělal balík

Ilustrační obrázek.

Reklama

Kimbal Musk prodal akcie Tesly pouhý den předtím, než jeho bratr Elon zveřejnil tweet, který akcie automobilky srazil dolů. Vydělal na tom balík.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Kimbal Musk, bratr nejbohatšího muže planety který je zároveň členem představenstva Tesly, se v pátek 5. listopadu zbavil celkem 88 500 kusů akcií automobilky za průměrnou cenu téměř 1 230 dolarů za akcii. Zisk mladšího z bratrů tak činil přibližně 109 milionů dolarů.

Elon Musk přitom jen den poté na sociální síti Twitter své sledující vyzval, aby hlasovali o tom, zda má prodat deset procent svých akcií v Tesle. Měl tak reagovat na kritiku, že neplatí svůj spravedlivý podíl na daních. Slavný podnikatel zároveň uvedl, že bude jednat podle výsledku ankety.

Jeho legie stoupenců odhlasovala, že nynější nejbohatší člověk na světě by měl prodat podíl v hodnotě asi 21 miliard dolarů. Akcie automobilky po ukončení ankety zareagovaly poklesem na nejnižší úroveň za pět měsíců. Během pondělí a úterý akcie Tesly zlevnily o více než 16 procent, což představovalo největší dvoudenní pokles od března letošního roku. Bratr úspěšného vizionáře by tak jen pár dnů po zveřejnění tweetu už prodával své akcie jen asi za tisíc dolarů za kus.

Podle serveru Business Insider stojí za propadem akcií také tweet slavného investora Michaela Burryho, ve kterém označil Muskův prodej akcií za snahu pokrýt své osobní dluhy. Burry, známý pravděpodobně nejvíce tím, že dokázal předpovědět hypoteční bublinu v roce 2008, rovněž označil současný akciový trh za „nafouknutý“ a Muskovo chování za nebezpečné spekulace.

Foto: Seznam Zprávy, Google Finance

Akcie Tesly v posledních dnech oslabují.

Úspěšný bratr

Kimbal Musk, mladší z bratrů, se etabloval jako brooklynský podnikatel zaměřený na udržitelnost. Nejdříve v polovině devadesátých let založil společně s Elonem firmu Zip2, která mediálním společnostem poskytovala software pro internetové publikování. Tuto firmu po pár letech prodali za 307 milionů dolarů společnosti Compaq.

Kimbal Musk má ambiciózní vize jako jeho bratr, jen v jiném odvětví. Chce vyřešit celosvětový problém s nedostatkem potravin pomocí takzvaného vertikálního zemědělství založeného na pěstování plodin ve svisle naskládaných vrstvách. V roce 2016 tak založil firmu Square Roots, která se zabývá hydroponií. To je způsob pěstování plodin v živném roztoku namísto v půdě. Rostlinám jsou většinou v uzavřeném prostoru poskytnuty ideální podmínky, které zajišťují rychlý růst.

Mladší z bratrů Muskových, kterého často identifikuje kovbojský klobouk, zároveň vede síť několika restaurací. Jeho neziskový projekt Big Green zase napříč Spojenými státy staví výukové zahrady, které jsou kombinací hřiště a venkovní učebny.

Kimbal Musk je kromě Tesly také členem představenstva technologické společnosti SpaceX působící v aerokosmickém průmyslu. V roce 2018 byl Světovým ekonomickým fórem jmenován globálním podnikatelem roku v oblasti sociálního podnikání.

Reklama

Doporučované