Hlavní obsah

Muskův špatný den. Prý může za smrt koček a musí svolat 158 tisíc aut

Herečka vinila Teslu ze zabíjení koček. A Musk teď má svolat přes 150 tisíc aut. (Ilustrační foto)Video: Jan Marek

 

Reklama

Tesla sjíždí jednu z největších vln byznysového úspěchu poslední doby. Potvrzují to i celebrity, které se s ní chtějí svézt. Sestra Britney Spears na to šla přes pomluvy o „tichém zabijákovi koček“. A problémů má automobilka víc.

Článek

Za celý loňský rok zvýšila svoji cenu o 743 procent a začátkem letoška překonala co do hodnoty i Facebook. Na Wall Street je pátou nejdražší firmou, jejíž tržní hodnota k pátku dosahovala 783,1 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 16,9 bilionu korun. Za největší sociální síť světa by případný kupující zaplatil až o 1,5 bilionu korun méně.

Série úspěchů u konce?

Včera navíc Tesla začala v Číně dodávat vozy Model Y z továrny v Šanghaji, která je prvním výrobním závodem podniku mimo USA. Základní cenu elektrického SUV pro čínské řidiče stanovila asi na 1,1 milionu korun. Tím ale úspěchy Tesly v poslední době končí a začínají také problémy.

„Elon Musk ví, že tesla je tajný zabiják koček, a to je problém, který musíme vyřešit. Přišli jsme už, ani vám nechci říkat, o kolik koček, protože neslyší motor tesly, a pak se dějí nešťastné věci,“ vysvětlovala herečka Jamie Lynn Spears, sestra známé zpěvačky, ve videu na svém Instagramu.

„Dlužíš mi pár koček, Elone Musku“

Sestra Britney Spears prý takhle tragicky sama přišla o několik koček, a tak Muskovi navrhuje i způsob, jak má údajný problém napravit.

„Možná by mohl zařídit, aby dělaly jeden z těch zvuků, který kočky nebo jiná zvířata nesnášejí, aby věděly, že něco přijíždí,“ dodává Jamie Lynn a celý videovzkaz uzavírá slovy: „Elone Musku, pojďme tohle vyřešit. Dlužíš mi pár koček.“

Jenže ve Spojených státech musí elektromobily včetně tesly od loňského prosince vydávat zvuk nejmíň 43 decibelů, tedy asi jako myčka, i při rychlosti 30 kilometrů, píše server CNN. Tento požadavek vzešel hlavně kvůli ochraně nevidomých, nikoliv koček – ale elektroauta ze zákona „hlučet“ musí, a tak není divu, že Jamie Lynn Spearsová své videostesky ze sítě záhy smazala a doplnila, že tesla její kočky vlastně nezajela a není ani na vině.

Tesla má svolat desítky tisíc aut kvůli závadě

Elon Musk má však mnohem větší problém než kočky. Musí totiž řešit výzvu Národní správy USA pro dopravní bezpečnost (NHTSA) ke stažení 150 tisíc jeho elektromobilů z provozu. Modelům S vyrobeným mezi lety 2012 až 2018 a Modelům X s ročníkem 2016 až 2018 může prý selhat displej, který ovládá skoro celý vůz od odmlžení oken přes kontrolu rychlosti po parkovací kameru. A to kvůli malé životnosti jediného čipu, vysvětluje magazín Verge.

Tesla se tak podle odborníků snažila šetřit na špatném místě, dodává časopis Drive. Modely S a X stojí v Česku asi 2,5 milionu korun a svolávací akce by mohla Teslu vyjít podle analytiků Wall Street Journal na 6,5 až 10,8 miliardy. Ta ale svolávání elektromobilů zatím nepotvrdila.

Reklama

Doporučované