Hlavní obsah

Muskův týden snů: úspěšný vesmírný výsadek a tři čtvrtě miliardy k tomu

Foto: Wikipedia.org

Vesmírná reklama na Teslu z roku 2018. Tehdy Musk zkoušel raketu Falcon Heavy a zpropagoval u toho i Teslu.

Reklama

Elon Musk dotáhl Teslu k takovým výsledkům, že může dostat odměnu za 770 milionů dolarů. A o víkendu zabodoval i ve vesmíru.

Článek

Minulý týden si může Elon Musk odškrtnout jako jeden z nejúspěšnějších ve své kariéře: poslal na oběžnou dráhu kolem Země dva astronauty, o čemž snil od dětství, a dostal výplatu, o jaké pro změnu sní spousty lidí.

A zatímco sobotní spektákl, při kterém se Američané vrátili do vesmíru ve vlastní lodi z vlastního území, vyvolal spoustu pozornosti, Muskův výplatní den zůstal ve stínu této události. Částečně i proto, že šlo o událost, jejíž pravděpodobnost hraničila s jistotou.

Akcionáři Tesly schválili odměnu pro svého CEO Elona Muska před dvěma lety. Dohromady jde o 12 kombinovaných úkolů – prvním bylo udržet tržní kapitalizaci automobilky nad úrovní 100 miliard dolarů po dobu šesti měsíců a zároveň mít za rok tržby přes 20 miliard dolarů.

Po překonání první z 12 herkulovských překážek si může Musk, který za ředitelování nepobírá mzdu, nárokovat 1,7 milionu akcií za cenu 350,03 dolaru. Vizionář tedy bude muset za svou odměnu zaplatit zhruba 595 milionů dolarů, jenže hodnota akciového balíku, který kupuje, činí necelých 1,4 miliardy dolarů. A rozdíl těchto dvou cifer jde Muskovi na účet. Ve čtvrtek, kdy pomyslnou cílovou páskou proběhl, by to činilo plus minus 770 milionů dolarů.

Samozřejmě rozhodnutí, kdy si odměnu vybere, záleží na Muskovi samotném – může klidně počkat na podobný akciový spurt, který zažívala automobilka na burzovním parketu začátkem roku, a svůj akciový podíl proměnit v dolary ještě výhodněji. Nebo naopak, pokud se investorům nebudou výsledky firmy zdát a akcie půjdou dolů. Není vůbec neobvyklé, že takto vysoce postavení manažeři svého práva využijí až v okamžiku, kdy se blíží lhůta, dokdy ho vyčerpat musejí. Ale ani okamžitý prodej takto získaných akcií není nic výjimečného.

1,7 milionu akcií by mohl Musk přidat ke svým 38,7 milionu akcií, které dosud vlastní a které mu zajišťují pozici největšího akcionáře automobilky s podílem kolem 20,8 procenta. V pátek tento balík burza oceňovala na 32,3 miliardy dolarů. A pokud se bude Tesle dařit i nadále, stojí před jejím šéfem dalších 11 úkolů, které mu můžou ve finále přinést dalších 20,3 milionu akcií.

To by ze zakladatele PayPalu, Tesly a SpaceX udělalo nejbohatšího muže planety. Cesta k tomuto titulu je ale ještě hodně dlouhá a náročnější než splnění kroku 1.

Formálně by měla o přidělení odměny rozhodnout valná hromada, která se uskuteční 7. července. Kromě tohoto bodu by měli akcionáři potvrdit Muskovo vedení ve firmě a jednat se bude také o tom, jestli by Tesla neměla začít víc utrácet za reklamu, konkrétně zhruba 50 dolarů na jedno prodané auto.

Jde o návrh jiného akcionáře než Muska, protože ten za propagaci značky utrácet nikdy nechtěl. Má ostatně jiné možnosti. Stačí říci, že Tesla Roadster je nejrychlejším autem v lidských dějinách – aktuálně tento elektromobil urazil už 720 tisíc kilometrů a řítí se rychlostí přes 120 tisíc kilometrů v hodině. Musk totiž svůj sporťák použil jako zátěž při testu rakety Falcon Heavy. A takovou publicitu jako v roce 2018 by si za 50 dolarů na jedno auto těžko koupil.

Foto: Wikipedia.org

Tesla Roadster a Starman na oběžné dráze kolem Země.

Reklama

Doporučované