Hlavní obsah

Muslimky spor prohrály. Evropští zaměstnavatelé smí zakázat zahalování

Zaměstnavatelé mohou po muslimkách chtít, aby nechodily do práce v šátku.

 

Reklama

První podobný verdikt unijní justice se týká nošení všech prvků náboženského, politického či filozofického vyznání.

Článek

Tři muslimky se u Evropského soudního dvora domáhaly svých práv. Zaměstnavatel je nutil odstranit v pracovní době šátky, které jako muslimky běžně nosily. Nařízení nepřijaly a o práci přišly. Soud jim ale za pravdu nedal.

Zahalování muslimských žen má různé podoby. Zatmco hidžáb nebo čádor nezakrývá obličej takřka vůbec, z nikábu prosvítají jen oči. Pod burkou nejsou viditelné žádné části obličeje.

Evropský soudní dvůr rozhodl, že zaměstnavatelé v celé Unii mohou svým zaměstnancům nošení muslimských šátků v pracovní době zakázat. „Vnitropodniková nařízení, která zakazují nosit naoko viditelné politické, filozofické nebo náboženské prvky, nepředstavují přímou diskriminaci,” uvedl soud. Jedná se o první podobné rozhodnutí unijní justice.

V některých případech, kdy zaměstnavatel znevýhodňuje jedno nebo jen některá náboženství, se může jednat o nepřímou diskriminaci. To lze ale podle lucemburského soudu ospravedlnit, pokud se podnik snaží zachovat neutralitu vůči zákazníkům, uvedla agentura DPA.

Advokátky muslimek argumentují, že nošení šátků nijak nesnižuje schopnost žen vykonávat jejich pracovní úkoly.

Reklama

Doporučované