Hlavní obsah

Muslimská invaze se blíží! Tady je pět nejsdílenějších hoaxů, které šíří strach

První český terorista před soudem.Video: Profimedia.cz

 

Reklama

Soud by měl v pondělí rozhodnout o trestu pro seniora, který v touze vyburcovat společnost proti uprchlíkům dvakrát pokácel stromy na železniční trať, do kterých pak narazily vlaky. Jednasedmdesátiletý muž tvrdí, že jednal pod vlivem zpráv, že Česku hrozí muslimská invaze.

Článek

Co u soudu s Jaromírem Baldou dosud zaznělo? Třeba to, že byl horlivým podporovatelem SPD Tomia Okamury – strany, která staví na protiuprchlické rétorice. Senior byl zároveň aktivní na počítači, kde si například sám vytvářel výhrůžné letáky, které měly vypadat, jako by je psal islámský terorista.

Balda tvrdí, že jednal pod vlivem děsivých snů, ve kterých do Česka přijíždějí vlaky s tisícovkami muslimů. Lidé z jeho okolí mají za to, že je ukázkovým případem, kam až může vést čtení nejrůznějších dezinformačních webů a zároveň nekritické naslouchání populistům.

Z unikátního průzkumu Starci na netu, který vloni ve spolupráci s olomouckou univerzitou provedla společnost Seznam.cz, přitom vyplývá, že právě senioři jsou velmi ohroženou skupinou. V podstatě každý druhý člověk ve věku nad 65 let (přesně 47 %) šíří e-mailem hoaxy, které varují před údajným nebezpečím, například migrací nebo islámem (více o výzkumu zde).

Vybrali jsme pět klamných zpráv, které v uplynulých měsících rezonovaly na českém internetu a nejčastěji se šířily pomocí mailů nebo sociálních sítí.

Bitka pražských narkomanů vs. znásilňující migranti

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám před časem upozornilo na masově šířenou smyšlenou zprávu, podle které migrant v Praze bije mladou ženu.

Šlo přitom o kamerové záběry natočené v květnu 2016 před Policejním prezidiem, na nichž je zachycena potyčka Čechů kvůli drogám.

Virálně se však začaly šířit s naprosto jiným, smyšleným příběhem. Jedna z protiislámských facebookových stránek záznam vytrhla z kontextu a popsala ho jako útok muslimských imigrantů na Evropanku, již chtějí znásilnit. Za pouhý týden si video pustilo přes milion uživatelů Facebooku. Sdílením jej dál šířily tisíce lidí.

Už jsou na Masaryčce!

Smyšlená zpráva o tom, že na Masarykovo nádraží v Praze přijelo 1500 migrantů z Německa, se šířila Facebookem v létě loňského roku. Stačilo k tomu video s pasažéry vystupujícími z vlaku v anglickém Brightonu.

Fuj, kravín! Reportáž TV Prima o iráckých uprchlících

Hlavní zpravodajská relace TV Prima v únoru 2016 odvysílala reportáž o iráckých běžencích v Česku. Její součástí byla výpověď jednoho z mužů, který opovrhoval tím, co mu Češi nabízejí. O ubytování v Jihlavě měl říci, že než aby žil v přemalovaném kravíně, radši se vrátí zpátky do Iráku.

V tomto případě jistě nešlo o „strašící“ zprávu, nicméně reportáž vyvolala obrovskou vlnu negativních emocí a zasáhla značné množství lidí. Jen pár hodin po nasdílení story na facebookové stránce s názvem „Imigranty v ČR nechceme” ji zhlédlo 25 tisíc uživatelů. Další tisícovka reportáž umístila na svůj profil.

Záhy se ukázalo, že Iráčan zřejmě až tak zpupný nebyl. Na internetu se objevilo jiné video zachycující interview, které pořídil jiný z běženců. Několik rodilých mluvčí i tlumočníků následně odmítlo, že by v nahrávce byla zmínka o kravíně či přímá kritika jihlavského bydlení. A že jde minimálně o špatnou práci tlumočníka. TV Prima nařčení z manipulace odmítla.

Konvičkovci, islamisté a panika v centru Prahy

Vlajka Islámského státu, provolávání Alláhu akbar a střelba slepými náboji z maket samopalů. V centru Prahy řádili v srpnu roku 2016 „islamisté“. Islamofob a docent z Jihočeské univerzity Martin Konvička se se svými stoupenci převlékl za příslušníka IS a v džípu vjel na Staroměstské náměstí. Akci, která rozpoutala paniku a při které se lidé schovávali v okolních restauracích a budovách, ukončila až policie. Jeden z restauratérů zveřejnil krátce po akci video ze své provozovny. Na něm jsou vidět vyděšení lidé, z nichž většina byli turisté, jak v panice prchají, shazují židle i nádobí. Na pražskou policii se obrátilo několik účastníků s tím, že při akci utrpěli šok.

Jediným pokáraným v celé kauze byl ale pouze řidič Konvičkova auta, který vjel bez povolení na pěší zónu a zůstal stát na místě mimo vyhrazené parkoviště. Úředníci pražského magistrátu mu udělili pokutu, kterou muž uhradil.

Tomio Okamura: ČR hrozí teroristické útoky

Na konci roku 2017 zveřejnil šéf SPD Tomio Okamura video, ve kterém prohlašuje, že České republice hrozí teroristické útoky. Monolog, který na Facebooku zhlédlo 46 tisíc lidí, řeší zátarasy na Václavském a Staroměstském náměstí, které po útocích na vánočních trzích v Berlíně v roce 2016 měly zabránit případnému řidiči automobilu, aby vjel do davu. Ve videu zpochybňuje, s odvoláním na odborníky, účinnost zátarasů. Vysvětluje je jako výsledek českého členství v Evropské unii a „zcela neschopné vlády, která není schopna trvale zajistit bezpečnost českých občanů.” Za hnutí SPD poté nabízí řešení: „Prosazujeme nulovou toleranci nezákonné migrace, zákaz propagace islámské ideologie v ČR, zavedení trestného činu nezákonného překročení státní hranice pod tvrdými nepodmíněnými tresty (dnes je to pouze přestupek) a samozřejmě referendum o vystoupení ČR z EU, jelikož jen tak budeme moci mít vlastní bezpečnostní politiku a azylové zákony.”

Okamurovo proroctví o teroristech v Česku naplnil až právě český důchodce.

Reklama

Související témata:

Doporučované