Hlavní obsah

Muslimská obec vyhodila Kušnarenka ze svých řad, nabádal k ozbrojování muslimů

Leonid Kušnarenko už není v muslimské obci.Video: Seznam

 

Reklama

Kušnarenko byl nedávno zvolen předsedou pražských muslimů, po útoku na muslimy na Novém Zélandu vyzval k ozbrojování.

Článek

Leonid Kušnarenko už není předsedou pražských muslimů ani členem muslimské obce. Ústředí jej ze spolku vypovědělo. „Je to v zájmu všech. Měl jsem vizi, že přijdu s mírem a láskou. Nechci, aby se kvůli mému přístupu rozvracela celá obec,“ řekl Deníku N Kušnarenko.

Ten byl v poslední době kritizován za video, v němž nabádá muslimy k ozbrojování v reakci na útok na Novém Zélandu.

Od jeho vyjádření se následně distancovala pražská muslimská obec i Alravi. Pražská organizace muslimů na sociální síti uvedla, že jakákoliv Kušnarenkova prohlášení jsou soukromá a nereprezentují názory muslimů žijících v ČR. Kušnarenkův vzkaz odsoudil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Hodnotili jsme jeho jednání, které vnímáme jako nevhodné. Použili jsme nástroj, který máme k dispozici. Pozici předsedy zatím převezme místopředseda a toho si vybere předsednictvo Pražské muslimské obce. Bylo to jednohlasné rozhodnutí,“ řekl Deníku N předseda Ústředí muslimských obcí Muníb Alrawi.

Bývalý kriminalista a právník Kushnarenko byl ve volbách do předsednictva favoritem i z důvodů blízkých styků s bývalým pražským imámem Sámerem Shehadehem. Kushnarenko bývalého imáma zastupoval jako právník v případu obvinění z podpory terorismu. „Moje profesní povinnosti, moje práce, se neprolínají s mou náboženskou aktivitou. Bral jsem to jako jakoukoli jinou advokátní zakázku,“ řekl Kushnarenko v rozhovoru pro Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované