Hlavní obsah

Muslimská populace v Evropě se stále zvyšuje, do roku 2050 se může až ztrojnásobit

Nová studie předvídá až trojnásobné zvýšení muslimské populace v EvropěVideo: AP

 

Reklama

Američtí vědci předvídají významný nárůst muslimské populace v některých zemí EU. Do roku 2050 by se například v Německu mohla i ztrojnásobit. Počet muslimských migrantů v Evropě výrazně stoupá od roku 2014.

Článek

Podle nové studie se do roku 2050 může muslimská populace v některých zemích Evropské unie až ztrojnásobit.

Týká se to například Německa. O něm se vědci z amerického institutu Pew Research Centre domnívají, že v roce 2050 bude mít 19,7 procenta muslimské populace. U Velké Británie očekávají o něco menší číslo - do roku 2050 by britskou populaci mělo tvořit 16,7 procenta muslimů.

Největší nárůst podílu muslimů předvídají Švédsku, kde by tuto víru mohla vyznávat víc než pětina obyvatel (20,5 procenta).

Naopak východních zemí se nárůst muslimské populace tolik nedotkne. Například v Polsku se z dosavadní desetiny procenta muslimská populace zvýší na 0,2 procenta. Výjimku ale tvoří Maďarsko, které má jako jediná země východní Evropy větší podíl muslimů ve své populaci značně pocítit.

Vrátí se uprchlíci do svých domovů, až padne Islámský stát?

Loni bylo v třiceti zemích Evropy odhadem 25,8 milionu muslimů, což představuje necelých pět procent evropské populace (4,9 procenta). Jejich počet se tak výrazně zvýšil od roku 2010, kdy bylo v Evropě 19,5 milionu muslimů.

Počet muslimských migrantů v Evropě začal prudce stoupat po roce 2014. Od té doby se do Evropy ročně dostane téměř půl milionu muslimů, kteří utíkají kvůli válečným konfliktům ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.

Kromě migrace nárůst muslimů v Evropě způsobuje i to, že mají mnohem více dětí než vyznavači jiné víry či ateisté. Také je podle studie muslimská populace daleko mladší než ta nemuslimská.

Islám jako nejpočetnější světové náboženství? Do roku 2070 se jím stane

Reklama

Související témata:

Doporučované