Hlavní obsah

Muslimské státy se mají spojit proti USA a dalším arogantním zemím, vyzval íránský duchovní vůdce

Duchovní vůdce Íránu Alí Chameneí vyzval muslimské země, aby se spojily proti Spojeným státům americkým.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Muslimské země Blízkého východu se mají sjednotit proti Spojeným státům. Vyzval k tomu íránský duchovní vůdce Alí Chameneí. Muslimské vlády vedoucí vzájemné spory označil za zpátečnické.

Článek

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval muslimské státy, aby se sjednotily proti Spojeným státům a nenechaly se zastrašovat. Chameneí tak reagoval na výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa, uvedla agentura Reuters. Trump v úterý řekl, že některé blízkovýchodní země by bez ochrany, kterou jim poskytují Spojené státy, „nepřečkaly ani týden“.

„Íránský národ úspěšně čelil pokusům o zastrašení ze strany Ameriky a dalších arogantních zemí a bude se jim bránit i nadále... Všechny muslimské země by se měly proti Americe a dalším nepřátelům sjednotit,“ řekl Chameneí, kterého citovala íránská státní televize.

K Trumpovým výrokům Chameneí řekl, že jsou pro muslimy ponižující. „Muslimské státy v našem regionu mezi sebou bohužel válčí. Zpátečnické vlády některých muslimských států bojují proti ostatním,“ prohlásil.

Právě šíitský Írán a sunnitská Saúdská Arábie jsou tradičními regionálními rivaly a bojují o vliv od Iráku přes Sýrii a Libanon až po Jemen, napsala agentura Reuters.

V Íránu přibývá v poslední době protiamerických výpadů kvůli Trumpovým výrokům k jaderné dohodě z roku 2015. Trump ji chce změnit nebo ji dokonce vypovědět.

Reklama

Související témata:

Doporučované