Hlavní obsah

Mutace koronaviru, která vzbuzuje obavy, je už v 50 zemích světa

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve středu překročila Indie smutný milník; na covid-19 tu od začátku pandemie zemřelo už čtvrt milionu lidí. Situace v zemi zůstává kritická. Z dat WHO nadto vyplývá, že se tzv. indická mutace nachází již v 49 zemích světa.

Článek

Indie ve středu zaznamenala další nejvyšší počet zemřelých – za jediný den podlehlo nákaze 4205 osob. Nově se nakazilo více než 348 tisíc lidí. Celkový počet obětí v zemi překročil čtvrt milionu a počet infikovaných 23 milionů, napsala agentura Reuters s odkazem na údaje indického ministerstva zdravotnictví a poznamenala, že podle odborníků budou skutečné počty zemřelých i nakažených několikanásobně vyšší.

Kromě nedostatku vakcín a malého úsilí vlády občany chránit může za šíření covidu-19 v zemi i agresivnější tzv. „indická“ mutace.

Ta se podle nové zprávy Světové zdravotnické organizace rozšířila do dalších 49 zemí světa. WHO přitom nedávno mutaci označila za variantu „budící obavy“.

Na základě závěrů zdravotních expertů se o mutaci B.1.617 ví, že se šíří rychleji a vůči léčbě či protilátkám může být odolnější.

Laboratorní testy nicméně ukazují, že vakcíny jsou proti ní do určité míry účinné. Podle WHO je indická varianta covidu-19 zodpovědná za téměř polovinu nových případů nakažených ve světovém měřítku za poslední týden a 30 % všech úmrtí.

Po Indii je mutace nejvíce přítomná ve Velké Británii. Britští experti se obávají, jaký bude její vliv na možný vývoj v zemi, která je pro okolní svět důkazem úspěšného boje s pandemií. Apelují proto, aby se země v další fázi nerozvolňovala příliš brzy a nehrozila další tragédie.

V zemi původu mutace zůstává situace dále kritická.

Každé třetí hlášené úmrtí související s covidem-19 na světě podle údajů Reuters připadá právě na tuto zemi s 1,3 miliardy obyvatel. Nemocnice zůstávají zahlcené, personál je přetížený. Nedostatek kyslíku sice tamní vláda řeší vypravováním speciálních kyslíkových vlaků do postižených částí, pro některé Indy je již pozdě.

Omezenou kapacitu hlásí i márnice a krematoria.

Podle posledních denních přírůstků infekcí by se dalo předběžně usuzovat, že se křivka monitorující vývoj šíření covidu-19 v zemi zplošťuje, pokles hlášených přírůstků však pravděpodobně bude pomalý, domnívá se přední indický virolog Šahíd Džamíl. „Je zatím brzo na to, říci, že jsme dosáhli vrcholu,“ citoval ho list Indian Express. „Jsou určité náznaky, že případy se blíží vrcholu, ale nesmíme zapomínat, že ten vrchol je velmi vysoko, zdá se, že okolo 400 tisíc případů denně,“ upřesnil Džamíl.

Koronavirus se během druhé smrtící vlny rozšířil z indických metropolí i do menších měst ve venkovských oblastech, jejichž zdravotnictví není na krizi tohoto rozsahu připraveno. Na vesnicích začíná docházet dřevo na tradiční hinduistické kremace a voda ke břehům Gangy, která protéká zalidněnými oblastmi na severu Indie, vyplavuje těla. Existuje podezření, že patří lidem, kteří zemřeli na covid-19.

Reklama

Doporučované