Hlavní obsah

Mutace lambda se potichu šíří světem. Vše, co o ní potřebujete vědět

Foto: Profimedia.cz

Záběr z ulice v Limě, hlavním městě Peru, kde se mutace lambda objevila poprvé.

Reklama

Mutaci lambda experti poprvé objevili na konci minulého roku. Od té doby se tato varianta rozšířila do několika zemí a například Spojené státy k pondělnímu dni evidují více než tisícovku případů. Co byste o mutaci měli vědět?

Článek

C.37, mutace lambda nebo také „varianta z Peru“, pod těmito názvy bylo možné zaregistrovat výskyt další mutace koronaviru, kterou odborníci ve světě identifikovali. Vůbec první vzorek laboratoře zaznamenaly v prosinci roku 2020 a o několik měsíců později jí Světová zdravotnická organizace (WHO) přiřadila nálepku sledované varianty (variant of interest), což ji staví o stupeň níže než například často skloňovanou mutaci delta.

První výskyt varianty si připsala Jižní Amerika, jejíž země i nadále patří mezi ty, kde se lambda vyskytuje nejvíce. Podle webu globální vědecké iniciativy GISAID ale druhá příčka v této pomyslné soutěži připadá Spojeným státům, kde díky sekvenaci odhalili už 1 060 takových případů. Údaj se zdaleka nerovná těm, jež v USA náleží třeba dominující variantě delta, přesto je však lambda mutací, kterou odborníci bedlivě sledují.

„Myslím, že kdykoliv je identifikována varianta, která prokazuje schopnost rychle se šířit v populaci, musíte mít obavy,“ cituje americký web CNN lékaře Gregoryho Polanda, profesora medicíny a ředitele skupiny pro výzkum vakcín na Klinice Mayo v Minnesotě. „Mutace se objevují každý den. Otázkou je, zda dávají viru nějakou výhodu, která je v neprospěch člověka. Odpověď v případě lambdy zní ano.“

Přesto ale nyní nepanuje očekávání, že by lambda přebrala otěže od mutace delta a začala se dramaticky šířit po světě. „To, co momentálně probíhá v USA, je, že lambda s variantou delta soutěží. A myslím si, že prohrává,“ cituje list The Washington Post Petera Stoilova z univerzity v Západní Virginii, který se variantám koronaviru věnuje. „Teď jde o to, jak moc soutěživá tahle varianta bude.“

Otazník nad nakažlivostí mutace

Zvláštní pozornost začala WHO variantě věnovat v červnu tohoto roku s tím, že kvůli svým mutacím by daná verze mohla být nakažlivější než jiné a lidský imunitní systém by se proti ní mohl hůře bránit. Na světové scéně je varianta ovšem už několik měsíců a její výskyt se zatím stále omezuje hlavně na určitou oblast. Svůj případ však ohlásilo už i Česko a několik desítek dalších zemí.

„Je těžké s jistotou vědět, jak moc je lambda přenosná a jak dobře proti ní fungují vakcíny,“ sdělila CNN Preeti Malaniová z Michiganské univerzity. „Studie naštěstí naznačují, že aktuálně dostupné vakcíny zůstávají účinné. Během pandemie jsme se ale již poučili, že se věci mohou rychle změnit,“ upozorňuje lékařka a podotýká, že důležité je nyní udržet situaci pod kontrolou a podstoupení vakcinace.

Zabere proti mutaci očkování?

V případě vakcinace i rizika, které lambda představuje, zatím stále chybí průkazné studie i bližší informace, a bude tak třeba si na ně ještě počkat. Odborníci ovšem věří, že dostupné vakcíny budou i v případě této varianty účinné. Předběžná studie, která dosud neprošla recenzním řízením, dokonce naznačuje, že protilátky vyvolané mRNA vakcínami (Pfizer a Moderna) jsou schopné variantu lambda neutralizovat.

Právě vakcíny jsou dlouhodobě označovány za účinnou zbraň proti koronaviru samotnému, zejména pak proti jeho variantám, které se přenosem neustále vyvíjí. Již zmiňovaný Gregory Poland například varuje, že čím větší počet lidí nebude nosit roušky a zůstane bez očkování, tím pravděpodobněji se v budoucnu objeví další mutace včetně té, na kterou už vakcinace nebude mít takový efekt.

„Budeme i nadále vyvíjet další a další varianty a nakonec se jedna nebo více z těchto variant naučí, jak se imunitě vyvolané očkováním vyhnout,“ sdělil Poland, který laxní přístup ke covidové pandemii nazval ruskou ruletou. „A pokud se tohle stane realitou, začneme úplně od začátku.“

Reklama

Doporučované