Hlavní obsah

Britská mutace je v Česku déle, než se čekalo. Vakcínu zatím neohrožuje

Foto: Profimedia.cz

SARS-CoV-2 se od doby svého rozšíření z wuchanské tržnice změnil. Vědci popsali hned několik variant.

Reklama

Britskou mutaci koronaviru zachytil Státní zdravotní ústav (SZÚ) v deseti vzorcích, Fakultní nemocnice Brno hlásí přes 80 případů. Co přesně šíření varianty viru pro Česko znamená?

Článek

Státní zdravotní ústav v úterý potvrdil informaci, která se na veřejnosti objevila už před pár dny – v Česku byla zaznamenána takzvaná britská varianta koronaviru.

Mutace nezpůsobuje těžší průběh covidu-19, je ale nakažlivější a šíří se přibližně o 40 procent rychleji. Pravděpodobně se do budoucna může stát převládající variantou viru, který přibližně před rokem v čínském Wu-chanu rozpoutal pandemii.

Mutaci známou také jako 20B.YV1 prověřovala laboratoř SZÚ ve 12 vzorcích, nakonec ji potvrdila v 10 z nich. Ústav však dodává, že šlo o velmi úzký výběr, ze kterého nelze usuzovat rozšíření v Česku.

Například Fakultní nemocnice Brno ještě v úterý přišla s informací, že zachytila celkem 84 případů britské mutace. První přitom sahá až do 25. prosince. Nemocnice původně o britské mutaci nevěděla a přišla na to až zpětně.

„Byla jen otázka času, než se něco takového objeví. Literatura uvádí, že je tato varianta nakažlivější, ale obavy z toho nemáme. Pacienti mají stejný průběh jako s běžnou variantou,“ uvedla zástupkyně primáře na oddělení klinické mikrobiologie a imunologie Monika Dolejská.

Také první vzorek zkoumaný zdravotnickým ústavem pochází z 25. prosince, a to z Královéhradeckého kraje. Další mutace se potvrdily ve vzorcích z Prahy a Středočeského kraje.

Podle Heleny Jiřincové, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu (SZÚ), nicméně ani 25. prosinec neznamená začátek výskytu mutace v Česku – mohla u nás být ještě dříve.

„Ten 25. prosinec je pouze odhad. Nejsou to ale všechny sebrané materiály, a podíváme-li se do Královéhradeckého kraje, pravděpodobně tam mutace byla dřív,“ dodala odbornice.

K prvnímu vzorku se v ústavu dostali díky oznámení v Systému včasného varování v rámci WHO a ECDC. Šlo o vystopovaný kontakt člověka, který přiletěl z Německa a byl v kontaktu s nakaženým, u kterého se britská mutace potvrdila.

Je očkování odolné vůči mutacím viru?

V souvislosti s rozšířením britské mutace viru v Česku se nyní diskutuje otázka, zda je proti ní dostatečně účinné aktuálně užívané očkování. Podle odborníků by to však zatím neměl být problém.

„Dosud zjištěné změny v nové variantě koronaviru nejsou tak zásadní, aby unikaly adaptivní imunitní odpovědi jedince očkovaného aktuálními vakcínami proti covidu-19 a ohrožovaly jej onemocněním navzdory očkování,“ uvedl už dříve pro Seznam Zprávy virolog Libor Grubhoffer.

Například infektolog Ladislav Machala z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka však nedávno upozornil, že právě vyšší infekčnost variant viru může být problém – přichází totiž v době, kdy se Česko teprve snaží rozběhnout plošné očkování.

„Jsem velmi zklamán, jak liknavým způsobem česká vláda k zavedení očkování přistoupila, a obávám se, že masové očkování v březnu bude pozdě – protože do té doby se zde s největší pravděpodobností rozšíří britská nebo jihoafrická varianta viru, která má výrazně vyšší infekčnost. Číslo R, které je dnes kolem 1, bude s jihoafrickou nebo britskou variantou kolem 1,5. Máme zásadní zpoždění proti srovnatelným zemím,“ řekl profesor při debatě Nadačního fondu Neuron.

Mutací je stále více

Britská mutace nového typu koronaviru byla v polovině prosince zaznamenána v jižní Anglii. Dosud se prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření na výskyt mutace ohlásilo také Rakousko. Podle SZÚ už se však rozšířila na téměř všechny kontinenty.

Nejde nicméně o jedinou mutaci, která se v poslední době objevila. Začátkem ledna se od britských vědců a vlády začaly hromadit varovné zprávy o jihoafrické variantě koronaviru, která podle nich může být ještě nebezpečnější než britský kmen.

Světová zdravotnická organizace popsala, že varianta z JAR obsahuje stejně jako takzvaný britský kmen viru například mutaci N501Y, kterou vědci spojují s možností snazšího šíření viru.

Varianta 501Y.V2 – jak byla jihoafrická varianta pojmenována – by ale podle zatím ne zcela potvrzených dat mohla způsobovat nejen rychlejší šíření, nýbrž i větší virovou nálož, větší množství těžších případů mezi mladými a zvýšenou odolnost proti protilátkám.

Zatím popsané varianty SARS-CoV-2 před několika dny doplnila ještě třetí – takzvaná brazilská. Zatím se toho o ní neví příliš, jelikož ale obsahuje některé stejné mutace jako britská verze VUI 202012/01 a jihoafrická 20C/501Y.V2, vzbuzuje obavy, že by mohla způsobovat zrychlení šíření viru nebo být odolnější proti protilátkám.

Britský premiér Boris Johnson uvedl, že chránit Británii před ní budou hraniční kontroly. Podle Telegraphu zruší londýnská vláda na neurčito taky lety z jihoamerické země, potažmo z celé Jižní Ameriky.

Reklama

Související témata:

Doporučované