Hlavní obsah
Online

Poslanci ukončili dramatické jednání. Nouzový stav prodloužili do 14. února

Poslanecká sněmovna jedná o prodloužení nouzového stavu. Seznam Zprávy sledují dění v přímém přenosu.Video: Poslanecká sněmovna, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dění doma v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Poslanci schválili prodloužení nouzového stavu do 14. února. Menšinová vláda ANO a ČSSD chtěla stav prodloužit až do neděle 21. února.

- Poslanci se v průběhu projednávání poprali přímo u pultíku v Poslanecké sněmovně. Nezařazený poslanec Lubomír Volný se dostal do sporu s místopředsedou Sněmovny Tomášem Hanzelem (ČSSD) poté, co mu byl vypnut mikrofon. Vše vyústilo v pranici a vulgární nadávky.

- Poslanec Volný odpoledne vystupoval bez roušky, poslanec TOP 09 Dominik Feri ho označil za sobeckého idiota. Zda šlo o porušení hygienických opatření, bude posuzovat policie.

Vývoj situace jsme sledovali také včera:

  • Blatný: Do úmrtí na covid-19 počítáme i oběti autonehod

    Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného Česko v mezinárodních srovnáních úmrtí na covid-19 nevychází dobře, protože je vykazuje příliš poctivě. „My vykazujeme každého, kdo zemře i na autonehodu a má covid-19, jako člověka, který zemřel na covid-19,“ tvrdí ministr.

  • Blatný: Nouzový stav bude třeba delší

    Už teď je velmi pravděpodobné, že bude vláda muset kvůli koronavirové pandemii o prodloužení nouzového stavu žádat znovu. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) poté, co Sněmovna dnes večer schválila trvání stavu nouze do neděle 14. února. Napříč politickým spektrem je podle něj shoda na tom, že je potřeba legislativní úprava, díky níž by pro některá ochranná opatření nebyl nouzový stav nutný.

  • Nouzový stav byl prodloužen

    Nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii nového koronaviru bude moci vláda prodloužit o zhruba tři týdny do neděle 14. února. Souhlasila s tím dnes Sněmovna podle návrhu KSČM, která menšinový kabinet ANO a ČSSD v dolní komoře toleruje. Ostatní opoziční strany návrh nepodpořily. Vláda chtěla dalších 30 dnů do neděle 21. února.

  • Vondráček: Volný se mohl dopustit trestného činu

    Nezařazený poslanec Lubomír Volný se podle předsedy dolní komory Radka Vondráčka (ANO) mohl dopustit trestného činu, když fyzicky napadl poslance. Novinářům Vondráček řekl, že i když byl Volný pro dnešek vykázán z jednací síně, může hlasovat.

  • Volný na mandát nerezignuje

    Nezařazený poslanec Lubomír Volný nerezignuje po dnešní fyzické potyčce s dalšími zákonodárci na plénu Sněmovny na svůj mandát. Novinářům řekl, že se cítí ještě víc povolán k zastupování názoru lidí, kteří nesouhlasí se současnou situací. Uvedl také, že fyzicky napaden byl on.

  • Volný: Za pravdu je třeba bojovat

    Poslanec Lubomír Volný výčitky ze svého chování ve Sněmovně necítí.

  • Schůze je na půl hodiny přerušena

    O prodloužení nouzového stavu poslanci rozhodnou po 17:31. Piráti si vzali půlhodinovou přestávku na poradu klubu.

  • Videozáznam ze rvačky ve Sněmovně

    Poslanec Volný napadl kolegy.Video: psp.cz

  • Poslance bez roušky bude řešit policie

  • Poslanec Volný se popral s poslanci ČSSD

    Poté, co předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) vypnul mikrofon u řečnického pultíku nezařazenému poslanci Lubomíru Volnému, chtěl Volný ve svém proslovu pokračovat u mikrofonu předsedajícího. Zabránit se mu v tom snažil nejen Hanzel, ale i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka či poslanec Ondřej Veselý.

    „Takhle mě neumlčíte, já jako volený zástupce lidu mám právo se vyjádřit. Jestli tady pudeš, dostaneš flákanec,“ vyhrožoval Volný Hanzelovi. Následovala strkanice, během které padly i rány pěstí i vulgární výrazy „p*čo“ a „vole“. Poté, co poslanci spolu s ochrannou službou Volného od pultíku předsedajícího odstavili, vyhlásil Hanzel čtvrthodinovou přestávku.

  • Po vystoupení poslance bez roušky se dezinfikuje pultík

    Jednání Sněmovny muselo být přerušeno, aby mohl být vydezinfikován řečnický pultík po vystoupení poslance Mariana Bojka bez roušky. Nošení roušek označil za novou totalitu. „Neohrožujte ostatní. Měli byste jít příkladem, styďte se,“ řekl místopředseda Tomáš Hanzel (ČSSD).

  • Další poslanec vystupuje bez roušky

    Po poslanci Volném vystupuje ve Sněmovně bez roušky také další nezařazený poslanec Marian Bojko. Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal ho marně upozorňuje na to, aby si roušku nasadil.

  • Praha chce s Blatným jednat o očkování

    Vedení hlavního města chce jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a zástupci ministerstva o postupu při očkování proti nemoci covid-19. Praze se nelíbí, že nemá žádný vliv na distribuci vakcín, a vadí jí také nedostatek informací. Po ministerstvu bude chtít zvýšit kompetence pro krajského koordinátora očkování. Na dnešním jednání pražských zastupitelů to řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a radní Milena Johnová (Praha Sobě).

  • Německo bude od neděle považovat Česko za vysoce rizikové

    Německo bude od neděle považovat Českou republiku za epidemicky vysoce rizikovou oblast, což pendlerům zkomplikuje každodenní dojíždění za prací. ČTK se to dnes dozvěděla z diplomatických zdrojů. Zatímco Sasko přistoupí ke kompromisu v podobě dvou povinných testů na koronavirus pro přeshraniční pracovníky týdně, Bavorsko se chce vydat přísnější cestou, vyžadovat bude zřejmě rozbory každých 48 hodin.

  • Sněmovna čeká alespoň na jednoho ministra

    Poslancům se po polední pauze nedaří obnovit jednání o prodloužení nouzového stavu. Nedostavil se totiž žádný z členů vlády. Nedorazil ani premiér Andrej Babiš, ani ministr zdravotnictví Jan Blatný, kteří Sněmovnu o delší nouzový stav žádají. „Ministr Brabec je prý na cestě, byli mi nabídnuti nějací bývalí ministři, ale to asi nemohu akceptovat,“ uvedl řídící schůze Vojtěch Pikal (Piráti).

  • Ministr Metnar má koronavirus

    Ministr obrany Lubomír Metnar má koronavirus, onemocnění potvrdil test. Kašle a je unavený, důležitou agendu chce i nadále vyřizovat z domova.

  • V Ostravě budují očkovací centrum

    Na ostravském výstavišti Černá louka budují velkokapacitní očkovací centrum, které by mělo sloužit pro očkování veřejnosti proti covidu-19. V příštím týdnu by měla být hotova základní stavba a následně přijde na řadu vybavení centra, jako je například počítačové napojení.

  • Feri Volnému: Jste sobecký idiot

    Poslanec TOP 09 Dominik Feri ostře zkritizoval nezařazeného poslance Lubomíra Volného, který ve Sněmovně nedodržuje protiepidemická opatření. „Jste sobecký idiot, protože jste tady hovořil bez roušky na mikrofon. Můžeme spolu nesouhlasit, ale dodržujme hygienická opatření,“ řekl Feri.

  • Poslanec Volný bojuje proti Velkému resetu

    Nezařazený poslanec a hlasitý bojovník proti očkování Lubomír Volný přišel za řečnický pultík v tričku a bez nasazené roušky. Uvedl, že „tato vláda plní nadnárodní zadání, kterému se říká Velký reset“. Tak bývá označována jedna z nových konspiračních teorií, která hlásá, že současné vládnoucí elity chtějí pandemií nastavit nový světový řád.

Reklama

Hlavní zprávy