Hlavní obsah

Muž bez prověrky, ale se sílou Babišovi oponovat. Prymula se právě ujímá úřadu

Foto: vlada.cz

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula nabyl politickou sílu, která mu na jaře leckdy chyběla k dotažení striktních bezpečnostních opatření. Andreji Babišovi (ANO) teď nastoupil do vlády muž, který se proti premiérovi umí ozvat.

Článek

Zkraje letošního roku poznal šestapadesátiletého rodáka z Pardubic Romana Prymulu na veřejnosti málokdo. Tehdejší náměstek ministra zdravotnictví se navíc chystal misi na úřadu ukončit, zvažoval odchod do výzkumu.

Jenže v březnu nastoupil na scénu koronavirus a epidemiolog Prymula se stal klíčovou figurou přijímaných bezpečnostních a hygienických opatření. Dá se říci, že se tehdy pro premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha stal nepostradatelným.

Prymula tak nakonec v náměstkovské funkci setrval ještě několik měsíců, postupně se z něho stal jeden z nejdůležitějších hráčů veřejné sféry. Od března stál i v čele Ústředního krizového štábu.

Podle projektu National Pandemic Alarm považovali Češi Prymulu za osobu, která nejvíce přispěla ke zvládnutí koronavirové situace.

Křehké vztahy

Problém byl, že mezi Vojtěchem a Prymulou to skřípalo.

Ministr požadoval, aby náměstci disponovali bezpečnostní prověrkou. To bylo Prymulovo slabé místo, neboť ověření od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nezískal. Spekuluje se, že důvodem bylo jeho působení ve vedení královéhradecké fakultní nemocnice, kdy současně jeho dcera působila ve firmě Biovomed. Ta získala od hradeckého špitálu zakázky.

Prymula střet zájmů vždy popíral. V květnu však situace eskalovala v konflikt s ministrem. „Bezpečnostní prověrka je naprosto běžná záležitost, mají ji náměstci i na jiných resortech. To, že na zdravotnictví tato povinnost v minulosti nebyla, považuji spíše za raritu. Náměstci se musí seznamovat s citlivými dokumenty, je to tedy přirozený požadavek,“ prohlásil tehdejší ministr Vojtěch.

„Vnímal jsem to jako účelovou věc, protože se mě tady bojí, to je jednoduché vysvětlení,“ reagoval Prymula, a na dotaz Seznam Zpráv, čím v úřadu nahání obavy, krátce poznamenal: „Kvůli popularitě.“

Nyní ho už chybějící prověrka trápit nemusí. Coby ministr ji nepotřebuje.

Mimochodem: vztah Prymuly s Vojtěchem měl trhliny od samého počátku. Na začátku roku 2018 Vojtěch rozhodl, že se v areálu hradecké fakultní nemocnice nebude stavět klinika tradiční čínské medicíny. Prymula o výstavbu usiloval v době, kdy nemocnici ještě řídil.

Když tedy letos v květnu hrozilo, že kvůli napjatým vztahům opustí hlavní tvář prvofázového boje proti koronaviru zcela služby státu, zatáhl brzdu premiér Babiš, který si Prymulu stáhl alespoň na Úřad vlády do pozice vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Už tehdy v kuloárech sněmovny kolovala informace, že primárním důvodem tohoto Babišova kroku bylo udržet epidemiologa ve službách státu pro případnou druhou vlnu koronavirové pandemie.

Druhá vlna

Na několik týdnů se Prymula vytratil z veřejného povědomí. Rázně se připomněl až v polovině září v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Tehdy oznámil, že v Česku nastala druhá vlna koronavirové epidemie. Jako první z vládních představitelů pojmenoval kritickou situaci, neboť do té doby zejména Babiš tvrdil, že má vláda koronavirus pod kontrolou.

„Jak jsme byli ve skvělé výchozí pozici, dnes jsme na tom špatně. V trendech jsme téměř nejhorší v Evropě,“ prohlásil však Prymula v televizním vysílání.

Tímto vystoupením se vládní zmocněnec vrátil na koronavirová „plátna“, což vyvrcholilo v pondělí jeho nástupem do vlády. Jeho druhý koronavirový mandát ale bude oproti tomu jarnímu mnohem silnější.

Prymula byl v první fázi občas kritizován (ať už veřejností, opozicí či odbornou sférou) za až příliš tvrdá a striktní opatření. Potažmo se mu vyčítalo, že jako pouhý náměstek ministra zdravotnictví svými rozhodnutím zasahuje do výsostných politických vod, do nichž tehdy coby náměstek nepatřil. Teď je situace odlišná.

Prymula získal coby člen vlády jasný politický mandát, „podzimní Prymula“ bude mít větší prostor pro manévrování v rámci nastavování bezpečnostních a hygienických opatření. Jeho pozici umocní i fakt, že na jaře jeho opatření proti šíření infekce fungovala.

Vůči Babišovi se ohradil

Jeho politickou pozici zesiluje též spojenectví s prezidentem Milošem Zemanem, ostatně za jeho Stranu práv občanů - Zemanovce zamýšlel v roce 2014 kandidovat do Senátu (z kandidatury nakonec upustil).

„Já jsem oznámil, že panu profesorovi Prymulovi dám 28. října Řád Bílého lva, protože si vážím obrovské práce, kterou vykonal v průběhu epidemie, počínaje jejím začátkem,“ oznámil letos v dubnu prezident Zeman.

Prymula do vlády nastupuje s puncem muže, kterého přivedlo hnutí ANO. Na jaře jej dokonce hnutí uvádělo jako svého člověka na webových stránkách. To však nemění nic na tom, že Andrej Babiš získal do vládního týmu experta, se kterým si nebude moci „vytírat podlahu“. Prymula se nebude v jádru rozhodovat politicky, nebude brát ohled na to, zda se (ne)konají volby, čímž by třeba mohl ohrozit preference ANO.

V červenci Prymula předvedl, jak reaguje na výtky, které nepovažuje za místné. Na začátku letních prázdnin se premiér zřekl odpovědnosti za situaci v Karviné, kde se v tamních dolech OKD objevilo mezi horníky ohnisko koronaviru. „Všechna rozhodnutí dělali epidemiologové a hygienici. Neudělala to vláda, vláda to schvalovala,“ řekl Babiš, kterému vadila kritika vlády za to, že se jí vymkla z ruky situace na severu Moravy a ve Slezsku.

Prymula se proti tomu jasně ohradil. „Ta finální zodpovědnost je logicky na tom, kdo to podepíše, tedy na vládě… Pokud vláda nebyla spokojena s prací epidemiologů, měla je vyměnit nebo neposlouchat,“ vzkázal tehdy premiérovi.

Teď budou muset sladit síly ve vládě.

Reklama

Související témata:

Doporučované