Hlavní obsah

Skončil v ČEZu, když se postavil politikům. Teď se vrátil k práci pro vládu

První rozhovoru s Jaroslavem Mílem.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

S politiky nemá Jaroslav Míl dobré zkušenosti. Přesto se čerstvý šedesátník rozhodl práci ve státních službách ještě jednou zkusit. Stal se poradcem Andreje Babiše a teď i vládním zmocněncem pro jadernou energetiku.

Článek

Ten příběh si dnes už málokdo pamatuje, přesto stojí za to si ho připomenout. Před patnácti lety musel Jaroslav Míl odejít z čela energetické firmy ČEZ, protože se odmítl nečinně dívat, jak vláda privatizuje Severočeské doly do rukou soukromých investorů. Kdyby k tomu došlo, ztratil by ČEZ definitivně kontrolu nad uhlím, na němž jsou bytostně závislé jeho elektrárny.

Případ měl pikantní tečku: Mílovu nástupci Martinu Romanovi se sice později podařilo prosadit převod Severočeských dolů na ČEZ. Ale státem kontrolovaná energetika si v následujících letech pod jeho vedením vysloužila pověst, že je sídlem klientelismu a politických kšeftů. A to daleko víc než další státní firmy v Česku.

Ale zpět k Mílově kariéře. Po odchodu z ČEZ se stal prezidentem Svazu průmyslu a dopravy, nejvlivnější lobbistické asociace velkého průmyslu v zemi. „Za sedm let ve funkci jsem jednal s šesti vládami a pěti premiéry. Stal se ze mě skeptik a odmítl jsem na funkci dál kandidovat,“ vypráví Míl v rozhovoru pro pořad Špičky Byznysu.

Míl pak na jednání s politiky rezignoval a věnoval se jen svému soukromému byznysu. Mimochodem, k němu patří i solární elektrárna v Číčenicích, vybudovaná za solárního boomu v roce 2009. Jeden z dokladů nekoncepční a pro daňové poplatníky nevýhodné státní energetické politiky počátku tisíciletí.

Druhá část rozhovoru s Jaroslavem Mílem.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Přes špatnou zkušenost s politikou se Míl k práci pro stát vrátil. Krátce po loňských 60. narozeninách se stal poradcem premiéra Andreje Babiše pro energetiku a nyní i vládním zmocněncem pro jádro. Má za úkol připravit zakázku na dostavbu nových jaderných bloků a vyjednat způsob jejího financování mezi manažery ČEZ, soukromými akcionáři a vládou. Úkol, na němž si vylámalo zuby několik předchozích vládních a úřednických garnitur.

Co Míla do nové role přivedlo? „Uvědomil jsem si, že mám na řadu věcí kritické názory a nechtěl jsem jen nadávat. Místo toho chci zkusit něco změnit,“ vysvětluje v rozhovoru pro Špičky byznysu.

„Pracovat pro stát sice není nejšťastnější, ale člověk nakonec vždy lituje hlavně toho, co neudělal,“ dodává.

Co je třeba pro stavbu nových jaderných bloků udělat? Proč nelze čekat vypsání jaderného tendru dřív než ve druhé půli příštího roku? A kde dělaly chybu předchozí vlády? Sledujte oba díly rozhovoru s Jaroslavem Mílem, které najdete v tomto článku.

Reklama

Doporučované