Hlavní obsah

Muž, který dal české univerzitě milion dolarů: Je to hezké kulaté číslo

Peníze mají ČVUT pomoci udržet si vysokou úroveň v porovnání se světem, říká štědrý donátor.

 

Reklama

Thomas Morel, který se rozhodl darovat jeden milion dolarů strojní fakultě pražského ČVUT, je nejštědřejší soukromý dárce této školy. Kvůli předání peněz dorazil ze Spojených států, kde dlouhodobě žije.

Článek

Absolvent Českého vysokého učení technického z roku 1965 na svoji školu nezapomněl. Po letech strávených ve Spojených státech se rozhodl darovat své alma mater milion dolarů.

V USA je Thomas Morel prezidentem společnosti Gamma Technologies vyvíjející software pro automobilový průmysl. Jeho největším přínosem je vyvinutí softwaru, který optimalizuje pohon vozidel. Dnes ho používá téměř osmdesát procent automobilek.

Proč právě takovou sumu?

Důvod, proč jsem se rozhodl darovat jeden milion dolarů, je, že jde o hezké kulaté číslo, o kterém si myslím, že bude schopné pomoci rozjet program, jenž profesor Macek (Jan Macek, odborník na spalovací motory, profesor Fakulty strojní ČVUT, pozn. red.) vytyčil. A stejně tak jde o částku, která dokáže podpořit studenty. Myslím si, že je to dostatečně velká částka, aby se na škole podařilo něco dokázat.

Podporujete nějaké další školy nebo univerzity ve světě?

Ne, žádnou další takto nepodporujeme. Je to jediná škola.

Proč je pro vás tato škola tak speciální? 

Jsem absolvent této školy. Absolvoval jsem v roce 1965, takže očividně mám ke škole velmi blízký vztah. A stejně tak mě ohromila práce profesora Macka. Vím proto, že peníze budou dobře utracené na to, aby univerzita dokázala být konkurenceschopná se světem.

Na celý rozhovor s Thomasem Morelem se podívejte ve videu nahoře.

ČVUT dostala největší finanční injekci od soukromého dárce:

Video: Petr Švihel

Reklama

Související témata:

Doporučované