Hlavní obsah

Bývali nejhorší, a teď jim závidí i Izrael. Portugalci mají nového „národního hrdinu“

Foto: Profimedia.cz

Vysoká míra proočkovanosti je také zásluhou národního hrdiny a admirála Henrique Gouveia e Melo.

Reklama

V zimě stát s nejhoršími statistikami covidu-19, dnes světový lídr v očkování, který předčil Izrael i Velkou Británii. Velkolepé rozvolňovací manévry ale opatrné Portugalsko zatím nechystá.

Článek

Portugalsko je zemí s nejvyšší mírou proočkovanosti na světě, uvádí server Our world in Data. Plně naočkovaných je momentálně přes 83 procent populace. K tomu, aby byla naočkovaná veškerá populace, která se aktuálně může nechat očkovat (tedy všichni starší 12 let), chybí jen šest procent. Pouhá dvě procenta pak chybí k dosažení cíle, který si země dříve vytyčila, a to 85procentní proočkovanost pro dosažení kolektivní imunity v souvislosti s dominující variantou delta, informuje portugalský server Diário das Notícias.

Na čtvrtečním zasedání tamní vlády by tak mělo padnout definitivní rozhodnutí, zda se země přesune do třetí a konečné fáze rozvolňování, která by měla vejít v platnost od 1. října. Kromě kolektivní imunity bylo další podmínkou stlačení reprodukčního čísla pod hodnotu 1 a snížení incidence případů.

Pokud plánované rozvolnění ministři potvrdí, přestanou od října platit kapacitní kvóty pro restaurace, kulturní akce a další veřejná místa. Po 18 měsících se například otevřou i diskotéky a bary, uvádí portugalský server Journal de Portugal. I tak bude pro vstup na určitá veřejná místa požadovaný doklad o očkování, prodělaném covidu-19 nebo negativní test. Vláda také dále apeluje na vlastní odpovědnost lidí a doporučuje jim, aby se především ve vnitřních prostorách dále chránili.

Oproti jiným státům, které rozvolňují opatření velkolepým způsobem, je Portugalsko stále ostražité a tamní vláda přímo uvádí, že podobným směrem jako například Velká Británie, která označila první den bez restrikcí za „Freedom Day“ (Den svobody), se vydat nechce. Přestože je podle tamních expertů covid-19 v zemi pod kontrolou, počty případů mohou opět přibývat a přijít může i další vlna, uvedl pro Diário das Notícias tamní epidemiolog, který spolupracuje s vládou v otázce covidu-19 Óscar Felgueiras. Dodal nicméně, že díky vysoké míře imunizace v zemi už nebude mít šíření viru tak fatální následky jako letos v zimě, kdy byly nemocnice po celé zemi přeplněné a pacienti museli být transportováni do zahraničí.

Symbolem úspěchu země, která se právě v lednu a únoru řadila se svými statistikami mezi státy s nejhorší koronavirovou bilancí na světě, se stal admirál Henrique Gouveia e Melo. Muž, který v únoru převzal odpovědnost za očkovací kampaň. Tu přebíral před sedmi měsíci v chaotickém stavu a navíc bez zásob vakcín. Bývalému námořnímu admirálovi se nicméně nakonec podařilo zdánlivě nemožné. Dokázal vytvořit po celé zemi efektivní očkovací infrastrukturu a veřejnost k očkování opakovaně motivoval mimo jiné i skrz televizní obrazovky. Když následně Portugalsko v polovině června získalo velkou dodávku vakcín, masivní očkovací kampaň mohla začít, informuje server Euronews.

Portugalská média Gouveia de Melo označují za hrdinu. Oslavují ho i Portugalci v ulicích. Kam skromný admirál ve svém typickém maskáčovém obleku přijde, lidé mu s vděčností tleskají. Někteří by ho v nadcházejících prezidentských volbách viděli i jako vhodného kandidáta. To nicméně Portugalec narozený v bývalé portugalské kolonii Mozambik odmítá s tím, že je především voják a ne politik.

„Vyhráli jsme bitvu. Ale nevím, jestli jsme proti viru vyhráli válku, protože tahle válka je po celém světě,“ citují jeho slova k úspěšné vakcinační kampani portugalská média. „Nezajímá mě, jestli jsme na světě první nebo druzí, ale jestli je počet (naočkovaných) dostatečný pro to, abychom získali kolektivní imunitu,“ řekl dále. Připustil nicméně, že se ho na možný „recept“, jak docílit tak vysoké pročkovanosti, vyptávali i představitelé jiných států. Konkrétně ale nikoho jmenovat nechtěl.

Reklama

Doporučované