Hlavní obsah

Muž, který s Václavem Klausem rozdělil Československo, se vrací do politiky

Spojenci z dob rozpadajícího se Československa: Vladimír Mečiar a Václav Klaus.

Reklama

Někdejší slovenský premiér Vladimír Mečiar byl zvolen do čela nové strany Slovenská liga.

Článek

Až budou Slováci 29. února příštího roku volit nové poslance, o místo v parlamentu se bude ucházet muž, který nejvyšší patra politiky poznal zblízka – v dobách Československa i později v prvních letech samostatného slovenského státu.

Vladimír Mečiar, výrazná postava slovenského 17. listopadu a politik, který s Václavem Klausem v brněnské vile Tugendhat domluvil mezi čtyřma očima základní parametry rozdělení Československa na dva státy, se vrací na scénu.

Kandidovat bude se stranou Slovenská liga, jak informuje většina nedělních vydání slovenských médií. Mečiar byl v sobotu v Trenčíně zvolen za předsedu zmíněné partaje, která na Slovensku působí už několik let, ale teprve od letoška místo názvu Nový parlament přijala jméno Slovenská liga.

„Situace v zemi nás nutí vrátit se,“ citoval deník Sme Mečiara.

Sedmasedmdesátiletý Mečiar se do politiky vrací po sedmi letech, naposledy kandidoval v čele Lidové strany – Hnutí za demokratické Slovensko (ĹS-HZDS) v roce 2012, kdy ale strana získala jen 0,93 procenta hlasů, připomíná agentura ČTK.

Slováci budou volit parlament příští rok 29. února. Podle průzkumu z počátku listopadu by volby nyní vyhrála vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica s 20 procenty hlasů a druhá by skončila koalice neparlamentních stran Progresivní Slovensko (PS)/Spolu s 11,7 procenta.

Třetí by se podle tohoto průzkumu umístila strana bývalého slovenského prezidenta Andreje Kisky, založená v září pod názvem Za lidi, která by nyní získala 10,6 procenta. Její popularita přitom stále roste.

Kromě Kiskovy strany posílila za poslední měsíc i strana kontroverzního soudce nejvyššího soudu Štefana Harabina nazvaná Vlast, která v nynějším průzkumu získala tři procenta hlasů. To je sice stále pod hranicí zvolitelnosti do parlamentu, ale o 1,2 procentního bodu více než v průzkumu říjnovém.

Média spekulují o spojení Harabina s krajně pravicovou stranou Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS), která se v průzkumu z počátku listopadu umístila jen těsně čtvrtá s 10,3 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Doporučované