Hlavní obsah

Muž, který „ukradl show”. Nejlepší momenty z projevu biskupa Curryho na královské svatbě

Nejlepší momenty z projevu biskupa Curryho na královské svatbě.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Michael Curry, který stojí v čele americké episkopální církve, je sedmadvacátý biskup a první Afroameričan v jejím čele.

Článek

Americký biskup Michael Curry upoutal svým emotivním projevem, který pronesl na královské svatbě britského prince Harryho a americké herečky Meghan Markleové.

„V lásce je síla, nepodceňujte ji. Ví to každý, kdo se někdy zamiloval,” řekl Američan v emotivním projevu proneseném rytmickým stylem černošských kazatelů, který do srdce britské monarchie přenesl atmosféru harlemských kostelů s jejich spirituály a gospely.

Curry do svého proslov zahrnul i myšlenku nejznámějšího bojovníka za občanská práva Afroameričanů. „Doktor Martin Luther King jednou řekl, cituji: ‚Musíme objevit sílu lásky, vykupující sílu lásky.’ A když ji objevíme, uděláme tento starý svět novým světem. Ale láska, láska je jedinou cestou,” pronesl Curry.

„Tento způsob lásky je způsob, jak žít život. Oni ho získali. On zemřel, aby nás všechny zachránil. Představte si čtvrtě a komunity, kde láska je cestou. Kde je láska cesta - nesobecká, obětní, vykupitelská. Když by láska byla cestou, žádné dítě už by na tomto světě nehladovělo. Chovali bychom se k sobě, jako bychom byli rodina,” pokračoval Curry v projevu.

Bezprostřední ohlasy na sociálních sítích Curryho pasovaly bezmála na hlavní hvězdu windsorského obřadu, jež energicky narušila puritánsky upjaté ovzduší ceremoniálu svázaného letitými tradicemi.

Americká episkopální církev je církví protestantskou a zakládajícím členem anglikánského společenství církví. Její mateřskou církví je britská anglikánská církev, která vznikla v 16. století.

Michael Curry, který stojí v čele americké episkopální církve, je sedmadvacátý biskup a první Afroameričan v jejím čele. Podle jejích webových stránek se angažuje v sociálních otázkách, migrační politice a pro rovnoprávnost v manželství.

Podívejte se na přenos celého obřadu

Video: AP

Reklama

Doporučované