Hlavní obsah

Muž, který útočil na jihu Francie, je po smrti. Zabil tři osoby, dalších 16 zranil

Policie při zásahu usmrtila muže, který na jihu Francie zabil tři lidi a další těžce zranil.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Policie při zásahu usmrtila 26letého Redouana Lakdima, který dnes útočil ve městech Carcassonne a Trèbes. Zabil tři osoby, dalších 16 zranil, z toho dvě těžce. S odkazem na tvrzení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona to uvedl server Independent.

Článek

Policisté zabili údajného stoupence takzvaného Islámského státu (IS), který na jihu Francie ukradl auto, střílel z něj na policisty a poté držel rukojmí v supermarketu. Ministr vnitra Gérard Collomb řekl, že pachatelem je 26letý Redouane Lakdim, který bydlel v Carcassonne. Bilance ministerstva vnitra zveřejněná po čtvrté hodině odpolední uvádí tři mrtvé a pět zraněných, z nichž tři jsou ve vážném stavu.

„Muž, který držel rukojmí, je mrtvý,“ napsal ministr na Twitter. Novinářům následně sdělil, že útočník byl úřadům známý kvůli drobným zločinům, avšak nebyl považován za nebezpečného islamistu. „Sledovali jsme jej a měli jsme za to, že nedošlo k radikalizaci. (...) K činu přešel náhle,“ citoval Collomba deník Le Monde.

Ministr vnitra se rovněž domnívá, že dnešní drama na jihu Francie bylo dílem jednotlivce. Po zadržení rukojmích údajně Lakdim žádal propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži v listopadu 2015 se 130 oběťmi.

Policisté nakonec v supermarketu zasáhli a útočníka zastřelili. Podle agentury Reuters při tom byli zraněni dva příslušníci bezpečnostních složek. Televize BFM TV informovala, že v momentě razie už byl uvnitř obchodu s útočníkem pouze jeden policista, který se vyměnil za jednu z rukojmích. Policista byl následně vážně zraněn. Collomb jeho počínání označil za „hrdinské“.

Jan Šmíd o útoku ve Francii.Video: Silvie Friedmannová

Z dosavadních zpráv vyplývá, že útočník nejdříve při krádeži auta v Carcassonne zastřelil řidiče a zranil dalšího pasažéra. Následně se vydal do 20 minut jízdy vzdáleného Trèbes, kde zemřeli další dva lidé a střelec zde držel několik rukojmích v obchodě řetězce Super U. Podle starosty Trèbes Erica Menassiho při vstupu do supermarketu křičel „Alláhu Akbar (bůh je veliký), všechny vás zabiju!“.

Před přesunem do Trèbes také Lakdim lehce postřelil policistu, když několikrát vypálil na skupinku strážců zákona ve sportovním oblečení vracející se z kondičního běhu.

Od střelby v redakci časopisu Charlie Hebdo v lednu 2015 zemřelo ve Francii při útocích extremistů hlásících se k IS přes 240 lidí. Pařížské státní zastupitelství uvedlo, že dnešní incident vyšetřuje protiteroristická prokuratura.

Reklama

Doporučované