Hlavní obsah

Muž, který varoval Babiše, popisuje drtivý dopad nové mutace koronaviru

Foto: FB Petra Ludwiga

Datový inženýr Petr Ludwig.

Reklama

„Podle všeho britská mutace v Česku ještě naplno neudeřila. Ve chvíli, kdy se tak stane, může být velkou ránou pro už tak přetížené nemocnice a zdravotníky,“ varuje datový inženýr Petr Ludwig.

Článek

Datový inženýr a podnikatel Petr Ludwig začal jednat ve chvíli, kdy se seznámil se základními parametry nové mutace koronaviru – pravděpodobně o 30 procent větší smrtnost a o 30 až 70 procent vyšší nakažlivost.

Následně s kolegy varoval premiéra Andreje Babiše (ANO). Ani nejvyšší stupeň současného systému PES totiž podle něj na novou mutaci nestačí. Právě dokument, na kterém se Petr Ludwig podílel, může být jedním z důvodů, proč nyní premiér požaduje další zpřísnění protiepidemických opatření.

Překvapilo vás, když ve středu Andrej Babiš na tiskové konferenci mluvil namísto o rozvolňování o dalším zpřísnění opatření?

Nepřekvapilo. Už minulý týden jsem něco podobného psal ve svém komentáři. BBC vydala článek shrnující poznatky o nové mutaci koronaviru z Británie. Ta je o 30 až 70 procent nakažlivější a podle devíti nových nezávislých studií má s největší pravděpodobností o 30 procent větší smrtnost. V tu chvíli jsme kontaktovali premiéra a další ministry a apelovali jsme na ně, aby se začali zabývat zvýšeným rizikem nové mutace.

Je hrozba nové mutace v Česku už vidět na nějakých datech?

Zatím není. Odhady jsou, že je britská mutace na zhruba deseti procentech, ale ta čísla bych bral s rezervou. My v České republice zatím velmi málo takzvaně sekvenujeme, a proto nemáme data přesná. Podle všeho britská mutace v Česku ještě naplno neudeřila. Ve chvíli, kdy se tak stane, může být velkou ranou pro už tak přetížené nemocnice a zdravotníky. A pokud je nový vir o polovinu nakažlivější, nebudou na něj fungovat stávající opatření.

Klíčové je tedy sledovat zatížení nemocnic?

V aktuální podobě systému PES, v pátém stupni, má stará mutace reprodukční číslo R pod 1, respektive ta opatření brzdí tak, že se epidemie přestává šířit. Nová mutace má R o nějaké 0,5 až 0,7 vyšší. Bohužel ani pátý stupeň nebude epidemii brzdit. Na to již ve svém komentáři upozornil i Jan Kulveit, vědec s Oxfordu a jeden z autorů původního systému PES. Vzhledem k šíření nové mutace je potřeba zamyslet se a vytvořit taková opatření, aby fungovala a aby dokázala epidemii brzdit. Jan Kulveit to pojmenoval PES 6.

Co by se stalo, kdybychom nepřišli s novými opatřeními a dál se drželi stávajícího systému?

Data jsou neúprosná. Pokud by opatření zůstala v této podobě, je téměř jisté přetížení nemocnic, protože nová mutace, která je o polovinu nakažlivější, jednoznačně převáží a čtvrtá vlna, pokud se nic zásadně nezmění, může být ze všech nejvážnější.

Ve svých příspěvcích na sociálních sítích jste psal, že za prvních šest měsíců letošního roku může mít Česko 25 až 35 tisíc zemřelých. Jak jste k tomu došel?

Ta matematika není složitá. O 30 procent větší smrtnost a o polovinu větší nakažlivost. Pravděpodobně, pokud se nestane významná změna jak v nařízení vlády, tak v chování lidí, jsou tato čísla realistická. Na druhou stranu prognózy se dělají právě proto, aby takový scénář nenastal. Proto ve svém příspěvku zároveň píšu, že máme zhruba měsíc na přípravu. Americká CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, pozn. red.) předpovídá, že nová mutace převáží někdy v březnu. U nás to bude velmi podobné. Většinu potenciálních obětí tedy můžeme změnou přístupu ještě zachránit.

Z čeho vychází informace, že britská mutace převáží v březnu?

Dá se spočítat z dostupných dat. Pokud by britská mutace měla dnes v Česku 10 procent a pokud má o 50 procent vyšší nakažlivost, pak se dobereme toho, že někdy za měsíc až měsíc a půl by převážila. Opět je za tím poměrně jednoduchá matematika. Vir se z pohledu čísel chová poměrně předvídatelně.

Cesta ven? Respirátory, kompenzace a očkování

Co bychom tedy měli udělat, aby se danému scénáři zabránilo?

První analýzy ukazují, že lidé mají až třikrát více viru ve svých plicích, a vypadá to, že vir daleko více kolem sebe šíří. V exponovaných místech, kde je nejvyšší riziko nákazy, je třeba nahradit roušky minimálně FFP2 respirátory, například v MHD. Zároveň je opravdu důležité vysvětlovat důvody, proč dochází k zavírání obchodů a služeb a co nová mutace znamená. Dodržování pravidel je také potřeba více kontrolovat. Není možné, aby v situaci, kdy jsou nemocnice na pokraji kapacit, si někdo otevíral přes zákaz svoji provozovnu. Tím situaci zhoršuje pro ostatní a opatření pak musí být ještě silnější a delší. V tu chvíli ale musí na druhou stranu vláda zjednodušit a urychlit kompenzace. Kompenzace se musí dostat ke všem podnikatelům, kteří mají kvůli omezením problémy.

Když jste říkal, že jste v kontaktu s premiérem, tohle jsou návrhy, které jste mu předestřel?

V dokumentu, který jsme mu posílali, je šestnáct bodů. Pracoval na tom se mnou i Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEM. Od minulého týdne jsem členem Iniciativy Sníh, takže jsou tam zahrnuté nápady z této strany a od profesora Hela. Není to tedy jen můj seznam nápadů, je to sesbírané s více zdrojů. Hned první bod je vymyslet novou úroveň systému PES, která bude reflektovat britskou mutaci. A rozhodně kompenzace jsou jedním z důležitých témat, na která dlouhodobě upozorňujeme. Krach jakékoliv firmy se státu zásadně nevyplatí. Zkrachovalé firmy nebudou dlouhodobě přinášet peníze do státního rozpočtu. Náklady na pomoc jsou výrazně menší než ztráty při krachu. Vyplatí se tedy firmy ještě dva tři měsíce podržet. Velmi důležité je kompenzace zjednodušit a urychlit.

Premiér také zmiňoval, že řada lidí obchází nařízení. Lze s tím něco dělat?

Recept vidíme v zahraničí. Státy, které epidemii zvládají, jsou disciplinovanější, ať už jde o Japonsko, Tchaj-wan, Jižní Koreu. Zároveň jsou to státy, které mají sankce, jež někdo kontroluje a vymáhá. A to se u nás bohužel neděje. Chápu, že mluvit o tom, že by se měly věci vymáhat, není nejpopulárnější, ale bez toho se z epidemie nedostaneme. Situace bude ještě horší a poškodí to všechny. Měli bychom na tom mít všichni zájem, měli bychom chtít všichni hrát podle pravidel.

Co bude signál, že jsme to zvládli?

Dobré zprávy jsou vidět v Izraeli. Dramaticky klesl počet hospitalizovaných u rizikových skupin, které mají již proočkované. Je vidět, že vakcína opravdu skvěle funguje. Teď půjde o čas. Potřebujeme co nejvíce zrychlit vakcinaci. Každý den, kdy je vakcína v lednici, je ohromná škoda. Zároveň si myslím, že jsme již opravdu ve třetí třetině. Je třeba vydržet ještě těch pár měsíců, než naběhnou vakcinační kapacity, a chránit se teď co nejvíce. Pokud propukne britská mutace, bohužel zemřou lidé, kteří by vůbec nemuseli, protože by se za měsíc nebo za dva dostali k vakcíně. Musíme táhnout za jeden provaz, zatnout zuby a zároveň by stát měl zajistit kompenzacemi, aby nekrachovaly podniky. To je druhá tragédie, téměř srovnatelná s kolapsem nemocnic.

Reklama

Doporučované