Hlavní obsah

Muž, který vyhodil Cimického: Psychiatrická společnost by ho měla vyloučit

Foto: Seznam Zprávy

V devadesátých letech se s psychiatrem Cimickým (na snímku) dohodl Zdeněk Bašný na odchodu z bohnické léčebny. Někdejší šéf bohnického zařízení byl hostem Ptám se já.

Reklama

Článek

Českou psychiatrií cloumá případ sexuálního zneužívání známým psychiatrem Janem Cimickým. Dalo se případům zabránit? A utrpěla aktuální kauzou i celá tuzemská psychiatrie?

Hostem Ptám se já byl psychiatr Zdeněk Bašný, který v letech 1990–2005 vedl Psychiatrickou léčebnu v Bohnicích.

O případu sexuálního zneužívání psychiatrem Janem Cimickým se začalo hovořit poté, co se objevila informace, že by měl převzít státní vyznamenání. Ten obvinění pacientek odmítá a jak uvedl v písemném vyjádření, hodlá se proti nim aktivně bránit. Kauzu otevřela zpěvačka Jana Fabiánová, jež o zneužívání veřejně promluvila, a Seznam Zprávy shromáždily svědectví dalších několika žen, které tvrdí, že je psychiatr zneužil.

„Bylo to pro mě překvapující, přestože jsme věděli, že tendence k praktikám, které mají sexuální podtext, tam byly,“ komentoval případ bývalý ředitel Psychiatrické kliniky v Bohnicích Zdeněk Bašný, který kvůli podezření na nevhodné praktiky v roce 1996 s Cimickým ukončil pracovní poměr. „Předtím se nehovořilo o problému zneužívání pacientek, ale že je charakter určitého sukničkáře a v rámci jeho pracoviště může na něco takového docházet, ne ale ve vztahu k pacientům,“ vysvětlil důvody, proč chování obviněného psychiatra dříve nepoutalo takovou pozornost.

I přesto se rozhodl šéf psychiatrie v roce 1996 s Cimickým ukončit spolupráci. „Písemná stížnost nebyla žádná, bylo to na základě dotazů lidí, jestli jsou určité praktiky slučitelné s terapií. I ti lidé v tom tápali. Na základě výpovědí těch lidí jsem usoudil, co se tam může odehrávat. V této chvíli jsem ho kontaktoval a začali jsme to řešit,“ vysvětlil Bašný důvody svého rozhodnutí. Bývalý šéf bohnické psychiatrie dodal, že tehdy ve prospěch Cimického intervenovalo množství lidí a byl proto pod tlakem.

Bez výpovědí obětí podle Bašného nebylo možné proti Cimickému podniknout další kroky. „Nevyčítám si to. Řešil jsem to na úrovni, která jsem myslel, že je dostupná. Nečekal jsem ani, že je obsah jeho konání takový… Kdybych měl informace, které mám dnes, možná bych jednal jinak, ale já je neměl,“ dodal Bašný s tím, že kdyby se na něj přímo obrátila některá z obětí, měla by jeho plnou podporu.

O víc než pětadvaceti případech hovoří také advokátka Lucie Hrdá, která se zaměřuje právě na kauzy sexuálního násilí. Ačkoliv se podezření na sexuální útoky v případě Jana Cimického objevily v médiích i v minulosti, nikdy nevedly ke konkrétnímu vyšetřování. Teď policie vyzývá možné oběti, aby se jí přihlásily. A i zástupci České psychiatrické společnosti a lékařské komory se hájí, že bez podnětu napadené ženy nebo jejích příbuzných nemůžou dělat nic.

Bašný ovšem říká, že by Česká psychiatrická společnost měla uvažovat přinejmenším o vyloučení lékaře ze svých řad. „Jsou pro to všechny podmínky. I bez ukončení vyšetřování, pokud jsou známy tyto věci, je určitě alespoň pozastavení do té doby zcela namístě,“ vysvětlil.

Podle Bašného kauzou Cimického utrpěla celá česká psychiatrie, ale především její možní pacienti. Podle něj se dost možná lidé, kteří péči potřebují a kterých podle něj stále přibývá, budou k vyhledání pomoci ostýchat a prohloubí se „antipsychiatrické“ nastavení české společnosti. Odmítá ale nařčení, zda kauza nepoukázala na oborový problém.

„Nemohu vyloučit, že to byl jen pan Cimický. Mohl selhat i někdo jiný. Psychiatrů, psychoterapeutů i nepsychiatrů, kteří jsou v tomto kontaktu, je několik tisíc. To ale není problém oboru, ale člověka, který si své potřeby ukájel na pracovišti, které mu toto pozici dávalo, a zneužil toho. To je selhání toho člověka,“ dodal.

Jak změnit prostředí, ve kterém je zřejmě možné i mnoho let zakrývat sexuální útoky na pacientky? A proč se na případ upozornilo až dnes?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Reklama

Doporučované