Hlavní obsah

Žhář z Bohumína řekl, proč zapálil byt s 15 lidmi. Soud ho poslal do vazby

Foto: ČTK/Pryček Vladimír, ČTK

Soud poslal žháře z Bohumína do vazby

Reklama

aktualizováno •

Rozhodl tak Okresní soud v Karviné. Podle žalobce hrozilo, že muž uteče nebo bude dál páchat trestnou činnost. Muž chtěl postrašit manželku a syna, se kterými měl neshody.

Článek

Okresní soud v Karviné dnes uvalil vazbu na čtyřiapadesátiletého muže obviněného kvůli sobotnímu zapálení bytu v Bohumíně. Soud plně vyhověl návrhu státního zástupce, který se obával, že by obviněný v obavě z vysokého trestu utekl nebo dál páchal násilnou trestnou činnost. Při požáru zemřelo 11 lidí, z toho tři děti.

„Soud plně vyhověl mému návrhu a vzal obviněného do vazby a to z obou vazebních důvodů. Odůvodnil to hrozbou vysokého trestu a i obavou z opakování trestné činnosti,“ uvedl dozorující žalobce Michal Król.

Muže, jenž se při činu popálil, přivedla policie k soudu s obvázanýma rukama a v neprůstřelné vestě. Přivezli jej z nemocnice, k činu se doznal. Król dodal, že s ohledem na zranění je muž v péči lékařů. Poputuje proto do pankrácké vazební věznice, která má nemocnici.

Król dodal, že podle dosavadních zjištění použil muž benzin, který si krátce předtím koupil na čerpací stanici. V sobotu okolo 18:00 přišel k bytu, kde žil syn, jeho manželka, vnuk a jeho matka. „Inicioval požár. Nedomníváme se, že byl v bytě. Zda vylil hořlavinu do bytu přes pootevřené či zavřené dveře, budou muset posoudit znalecké posudky,“ řekl žalobce. V době činu byl útočník opilý. „Ano, byl v podnapilém stavu,“ řekl Król.

Motivem žhářského útoku byly podle dozorujícího státního zástupce spory. „Jako motiv uvádí snahu postrašit manželku a syna, se kterými měl dlouhodobé neshody,“ řekl Król. Spouštěčem byla podle něj i emocionálně nezvládnutá situace, kdy se útočníkova manželka od něj odstěhovala právě k synovi. „Tvrdí, že si neuvědomil, co může způsobit. Aktuálně projevuje určitou lítost. Nicméně - co si o takové lítosti myslet,“ doplnil Król.

V bytě podle něj bylo v době útoku 15 lidí pozvaných na oslavu dětských narozenin. Oheň podle státního zástupce zabil útočníkova syna, jeho manželku a vnuka. Zemřely i další dvě děti pozvané na oslavu. Vazby k ostatním obětem žalobce nechtěl specifikovat. „Byli tam další lidé bez příbuzenských vztahů,“ řekl jen. Přímo v bytě zemřelo šest lidí. Dalších pět lidí zemřelo po pádu z okna. Čtyřem se podařilo z bytu uniknout přes balkon.

Policisté útočníka v pondělí obvinili z vraždy a obecného ohrožení. Hrozí mu až výjimečný trest včetně doživotí. Vyšetřování žhářského útoku podle Króla potrvá několik měsíců. Čekat se bude například na znalecké posudky. Experti musí vyhodnotit, jak se oheň šířil i kde všude hořlavina byla. Zkoumat se bude i duševní stav obviněného. Podle žalobce ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by měl duševní poruchu.

Moravskoslezský kraj dnes vyhlásil veřejnou sbírku, která má pomoci zmírnit následky tragického požáru. Peníze bude možné na účet s číslem 868686/2700 posílat do poloviny září. Příspěvek do sbírky by měl vložit také Moravskoslezský kraj. Zastupitelé o tom rozhodnou 3. září. Kraj chce postupovat podobně jako po loňské tragické střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava. „Kraj ze svého rozpočtu přispěje do sbírky za každého zemřelého 100 000 korun a 50 000 za každého, kdo byl při požáru zraněn,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Reklama

Související témata:

Doporučované