Hlavní obsah

Střelba v Domažlicích: muže měli převézt do léčebny, ale předtím postřelil policisty a pak se zabil

Policisté vyšetřují tragédii v Domažlicích.Video: Klára Galová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Domažlicích se v úterý dopoledne střílelo v azylovém domě. Podle záchranné služby tam psychiatrický pacient postřelil dva policisty a pak se sám střelil do hlavy.

Článek

„Policisté nejsou v ohrožení života,” uvedla záchranná služba. „Čtyřiatřicetiletý muž zemřel,” dodala policejní mluvčí Martina Korandová. Jiří Lodr, ředitel Diecézní charity Plzeň, pod níž azylový dům patří, uvedl, že pacient byl klientem domova asi rok a donedávna byl bezproblémový. Právě dnes, v úterý, měl být po zhoršení stavu převezen k hospitalizaci.

„Psychiatrický pacient v azylovém domě nespolupracoval s naší posádkou rychlé zdravotnické pomoci, nejevil známky agresivity,” uvedla prvotní informace Andrea Divišová z krajské zdravotnické záchranné služby. Záchranáři si proto přizvali k asistenci policejní hlídku, aby mohli muže převézt do nemocnice. Muž přitom postřelil dva policisty a pak sám sebe. Policejní mluvčí neuvedla, kde muž vzal zbraň, ani jak byli policisté zraněni. Oba postřelení jsou v péči lékařů Domažlické nemocnice.

Policie zatím další informace nesdělila. Incident se stal v charitním azylovém domě v Kozinově ulici, jeho vedoucí Jiří Svoboda pouze potvrdil, že na místě zasahuje policie a záchranná služba.

„Neprodleně odvézt a hospitalizovat“

Psychicky nemocný muž, nejspíš schizofrenik, byl klientem azylového domu asi rok. „Byl plně kompenzován, jeho stav byl plně stabilizován a spolupracoval na odstranění svých problémů. Hledala se cesta, jak mu pomoci. Zhruba před pár dny přestal brát léky a stav byl komplikovanější,” popsal Lodr.

Mužův stav se zhoršil v noci na dnešek, ráno byl proto přivolán psychiatr. „Bylo rozhodnuto, že je třeba toho pána neprodleně odvézt na vyšetření a hospitalizovat,” uvedl Lodr. Muž podle něj odmítl nastoupit do sanitky, proto musela být přivolána policie.

Policisté jsou terčem útoků zbraní výjimečně

Postřelení policisty ve službě je v České republice poměrně výjimečné. V posledních deseti letech použil střelnou zbraň například v září 2008 několikanásobný vrah Roman Postl, který v Ústeckém kraji při útěku zastřelil osmadvacetiletého policistu. O rok později při přestřelce v pražských Řeporyjích zemřeli kriminalista a recidivista, policistu zasáhla odražená kulka ze služební zbraně. V březnu 2012 byli při zatýkání dvojice lupičů na jihu Čech u hranic s Rakouskem zraněni dva policisté, podle všeho je zasáhly odražené kulky.

V prosinci 2013 pak Kosovan Skender Bojku v obci Herink u Prahy postřelil před domovní prohlídkou policistu z Útvaru rychlého nasazení. Skrz dveře jej zasáhl do opasku a ochranné vesty v oblasti podbřišku. Soudy muže nejprve poslaly na čtyři roky do vězení, když ale pravomocný rozsudek v květnu 2016 zrušil Ústavní osud, žalobkyně stíhání zastavila. Bojku se hájil tím, že střílel v sebeobraně, policisty pokládal za lupiče.

Reklama

Doporučované