Hlavní obsah

Muž obžalovaný z útoku na Kvitovou podal stížnost na soudkyni. Vrchní soud ho odmítl

Radim Žondra podal stížnost k vrchnímu soudu, ten ji nakonec zamítl.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soud s mužem, který je obžalovaný z útoku na tenistku Petru Kvitovou, jde do finále. V úterý budou na programu závěrečné řeči.

Článek

Radim Žondra – muž obžalovaný za napadení české tenistky Petry Kvitové – neuspěl se stížností proti vedení procesu, který bude už v úterý pokračovat u Krajského soudu v Brně.

Žondra chtěl stížností z procesu vyšachovat soudkyni brněnského krajského soudu Dagmar Bordovskou.

Zároveň se pokusil stížností zpochybnit výpověď klíčové svědkyně, jíž je právě Petra Kvitová. Ta při minulém jednání v procesu se Žondrou popisovala, co se v jejím bytě odehrálo.

Žondrovi se nelíbilo, že soudkyně při zmíněném jednání vyhověla tenistce a umožnila jí vypovídat o činu v jiné místnosti, než byl obžalovaný. Nelíbilo se mu třeba ani to, že nevěděl, jak bude výslech probíhat.

Soudkyně Bordovská uvedla, že využila paragrafu, na které zákon v podobných případech myslí. A Vrchní soud v Olomouci nyní nad Žondrovou stížností rozhodl, že nepochybila.

„Stížnost byla zamítnuta jako nedůvodná,“ potvrdila Seznamu mluvčí brněnského krajského soudu Eva Angyalossy.

Příběh muže obžalovaného z útoku na Petru Kvitovou. Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

Zamítavé rozhodnutí vrchního soudu se obžalovaný dozví krátce před tím, než bude případ u soudu v Brně pokračovat.

Žondrova obhájkyně Lucie Janovská Nejedlá Seznamu řekla, že rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci dostala v pondělí. Nechtěla ho ale komentovat.

„Dneska jsem jejich rozhodnutí převzala a vyjadřovat se k němu nebudu. Věc budu konzultovat večer s klientem,“ uvedla Janovská Nejedlá.

V procesu by v úterý už mohly zaznít závěrečné řeči včetně návrhu žalobce, jaký trest by měl obžalovaný Žondra dostat.

Vrchní soud ve svém usnesení například zmiňuje, že v průběhu líčení nedošlo k tomu, aby soudkyně Kvitovou upřednostnila.

„Nebylo zjištěno jakýchkoliv nestandardních postupů, které by svědčily o její podjatosti v negativním slova smyslu vůči obžalovanému či v pozitivním slova smyslu vůči osobě poškozené a jejím zmocněncům,“ uvedl vrchní soud ve svém rozhodnutí.

V dokumentu olomoucký vrchní soud rovněž uvádí, že Kvitová je v tomto případě oběť. A tak má podle zákona právo na to, aby se nedostala do kontaktu se Žondrou, kterého označila za pachatele.

„Potvrdilo se, že výslech Petry Kvitové byl zcela legální,“ prohlásil zmocněnec Petry Kvitové advokát Lukáš Trojan.

Reklama

Doporučované