Hlavní obsah

Muž otrávený v anglickém obchodním centru má být bývalý ruský špion

Mužem, kterého v anglickém obchodním domě otrávila neznámá látka, má být bývalý ruský agent.Video: AP

 

Reklama

Mužem, který je po kontaktu s neznámou látkou na jednotce intenzivní péče, má být bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal. Do bezvědomí upadl v neděli v nákupním středisku v anglickém městě Salisbury. Skripal podle Ruska v 90. letech donášel Britům.

Článek

Bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal má být mužem, kterého otrávila neznámá látka v nákupním středisku v anglickém městě Salisbury. Společně s šestašedesátiletým Skripalem je na jednotce intenzivní péče také třiatřicetiletá žena. Oba se podle dostupných informací znali.

Podle zpravodajského serveru BBC nebyla látka, které byla dvojice vystavena, zatím identifikována. List The Daily Telegraph spekuluje, že látkou mohl být syntetický opioid fentanyl.

Oblast, ve které se muž s ženou pohybovali, policisté uzavřeli a místo prohledávali ve speciálních protichemických oblecích. Anglické úřady ale zakrátko obyvatele ujistily, že další nebezpečí nehrozí.

Sergej Skripal je bývalým plukovníkem ruské rozvědky, v roce 2006 byl v Rusku odsouzen ke třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Velké Británie. Skripal měl za odměnu 100 tisíc dolarů v 90. letech Britům dodávat informace o pozicích ruských agentů v Evropě.

V roce 2010 byl jedním z vězňů, které si Moskva vyměnila se Spojenými státy, a usadil se v Anglii.

Britská policie prověřuje, zda se jednalo o záměrný čin, nebo byla dvojice neznámé látce vystavena nešťastnou náhodou.

Reklama

Související témata:

Doporučované