Hlavní obsah

Muž podezřelý z útoku na marylandskou redakci měl s deníkem soudní spor, který prohrál

Hlavním podezřelým z útoku na redakci marylandského deníku je osmatřicetiletý Jarrod Ramos.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Za útokem v redakci marylandské Capital Gazette stál zřejmě muž, který měl soudní spor s deníkem vydávaným touto mediální společností. Podle CBS News měl osmatřicetiletý Jarrod Ramos v roce 2012 zažalovat redakci deníku The Capital za veřejnou pomluvu. Soudní spor ale prohrál.

Článek

Podle amerických médií měl Jarrod Ramos, muž podezřelý ze čtvrteční střelby v americkém státě Maryland, dlouholetý spor s redakcí deníku The Capital. Tu vydává společnost Capital Gazette, v jejíchž prostorech došlo k útoku.

Ramos v roce 2012 zažaloval redakci deníku The Capital za veřejnou pomluvu. Nesouhlasil totiž se článkem, který o něm deník napsal pár dní poté, co se Ramos u soudu přiznal k tomu, že na internetu obtěžoval nejmenovanou ženu. Ženě vulgárně nadával, vydával se za jejího zaměstnavatele a vyhrožoval jí vyhazovem. Na svém zpravodajském serveru to uvedla americká televize CBS.

Podle Ramose byl článek, jenž vyšel pár dní po soudním řízení, lživý. Americký soud ale jeho žalobu zamítl s tím, že deník The Capital  žádnou lež nenapsal. Ramos od té doby na deník a jeho vydavatele Capital Gazette útočil prostřednictvím Twitteru.

Ve čtvrtek Ramos v redakci zastřelil pět lidí, tři muže a dvě ženy. Mezi oběťmi byli čtyři novináři. Podle agentury Reuters jde o jeden z nejhorších útoků na americká média za poslední léta.

Svědci citovaní Reuters popsali, že útočník po vstupu do budovy společnosti Capital Gazette zapálil dýmovnice a poté se skleněnými dveřmi prostřílel do redakce. Vzápětí začal pálit na lidi v místnosti. Podle jednoho z reportérů, který se schoval pod stůl, útočník palbu náhle zastavil. „Nevím, proč přestal. Ale bylo to jako ve válečné zóně,“ řekl médiím novinář Phil Davis. Podle televize CNN útočník zbraň „neměl v bezprostřední blízkosti“, když ho policie dopadla.

Policie vyšetřuje střelbu jako lokální incident a nemá podezření na terorismus. Šéf místní policie William Krampf ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že redakce byla před útokem na sociálních sítích terčem hrozeb. Zda za vyhrožováním stál útočník, policejní šéf neupřesnil.

Svou soustrast rodinám obětí na Twitteru vyjádřil americký prezident Donald Trump. „Mé myšlenky a modlitby jsou s oběťmi a jejich rodinami. Děkuji všem, kdo jsou na místě a pomáhají,“ napsal Trump.

Jedna z žen, které útok v redakci přežily, reagovala na Trumpův tweet podrážděně. „Modliteb si vážím. Já jsem se modlila celou dobu, co jsem se schovávala pod stolem. Ale potřebujeme více než modlitby,“ řekla novinářka Selene San Feliceová televizi CNN. „Jak dlouho se o této střelbě bude psát? Ani ne týden,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované