Hlavní obsah

Muž rasisticky urážel spolucestující. Vadilo mu, že mu neuhnula z cesty

Muž se v letadle obořil na spolucestující – kvůli barvě její pleti.

Reklama

V letadle společnosti Ryanair letícím z Barcelony do Londýna vznikl rasistický konflikt. Muž slovně napadl ženu a odmítl vedle ní po cestě sedět – kvůli tomu, že byla tmavé pleti.

Článek

Španělské i britské úřady stále vyšetřují hádku, která se strhla na palubě letadla společnosti Ryanair. 77letá Delsie Gayleová se stala obětí rasistického útoku. Konflikt vznikl ve chvíli, kdy se muž snažil dostat na místo u okénka a žena nevstávala dostatečně rychle. To potvrdila i dcera oběti, která se snažila muži vysvětlit, že její matka má zdravotní problémy.

Po celé palubě se rozléhal mužův křik na starší ženu. „Křičel na ni, aby vypadla a dala nohy z cesty,” říká David Lawrence, autor videa, na kterém celou roztržku zachytil a které obletělo svět.

53letá dcera Gayleové prohlásila v rozhovoru pro Huffington Post, že se s matkou vracely z dovolené, kterou pro ni naplánovala. Chtěla matku rozveselit po smrti manžela.

Společnost Ryanair incident formálně nahlásila na policii v britském Essexu, ačkoli se celá hádka odehrála ještě na území Španělska

Posádka se snažila muže uklidnit, „Nebuďte hrubý, uklidněte se,” ozývalo se z úst zaměstnance společnosti. Mezitím jiní cestující požadovali, aby muže vyvedli z letadla.

Delsie Gayleová se vyjádřila po incidentu v rozhovoru pro ITV News, že je pro ni těžké na hádku zapomenout. „Pokaždé, když si na to vzpomenu, rozpláču se. Cítím se kvůli tomu velmi špatně. Každý večer, když jdu spát, opakuji si, co jsem tomu muži udělala, že mi nadával za mou barvu pleti,“ uvedla.

Podle letecké společnosti se palubní posádka řídila přesnými pokyny pro zacházení s neukázněnými pasažéry. Ze situace vyvodí důsledky. „Pokud se cestující budou chovat rasisticky, zakážeme jim cestovat na palubě našich letadel, stejně jako v případě tohoto muže,“ uvedl Ryanair v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Doporučované