Hlavní obsah

Muž se před ministerstvem nezastřelil kvůli manželce, vyvrací fámy policie

Foto: vlada.cz

Ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Policie po několika dnech od sebevraždy 50letého muže před Ministerstvem zdravotnictví v Praze odmítá dezinformace na sociálních sítích. Popírá například to, že by se muž zastřelil kvůli manželce.

Článek

Před budovou Ministerstva zdravotnictví v Praze se minulý týden ve čtvrtek zastřelil padesátiletý muž. Sebevraždu spáchal u vchodu do budovy ministerstva na Palackého náměstí. „Na místě jsme nalezli padesátiletého muže se střelným poraněním, bohužel neslučitelným se životem. Takže jsme mu už nedokázali jakkoli pomoci,“ řekla k tragické události mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Jana Poštová.

Od té doby se na sociálních sítích objevila řada dezinformací a konspirací. Policie se dnes k případu vyjádřila.

„V souvislosti se sebevraždou padesátiletého muže před budovou Ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí se prostřednictvím sociálních sítí a médií šíří dezinformace týkající se motivu jeho jednání. Důrazně se ohrazujeme proti šíření nepravdivé informace, že muž spáchal sebevraždu z důvodu úmrtí jeho manželky na nemoc covid-19, které i přes jeho snahu nebyl podán lék ivermektin,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Podle policie tato informace nebyla pravdivá, protože muž nebyl ženatý.

Podle odborníka na etiku médií Jana Motala musí novináři k sebevraždám přistupovat velmi citlivě a opatrně. Neměli by o nich vůbec psát, s výjimkou případů, kdy jde o veřejně známou osobnost nebo je doprovozena zvláštními okolnostmi, které mohou být například ve veřejném zájmu.

Z analýzy Světové zdravotnické organizace jasně vyplývá, že informování o sebevraždách může vést k nápodobě. Novinář by si měl být podle odborníka vždy vědom, že článek může číst někdo, kdo by mohl čin následovat. Je tedy třeba sebevraždy zasazovat do souvislostí, přinášet informace, že existují odborníci, kteří mohou lidem pomoci, a uvádět na ně kontakty.

Kam se obrátit o pomoc

Pokud se zaobíráte myšlenkami na sebevraždu, požádejte o pomoc například pracovníky linky důvěry. Jejich seznam naleznete ZDE.

Pomohou vám také například na lince důvěry Centra krizové intervence v pražských Bohnicích – tel. číslo: 284 016 666

Reklama

Doporučované