Hlavní obsah

Muž se utopil v jezu. Záchranná sada nebyla kompletní, zjistila policie

Foto: HZS Pardubického kraje

Od pátečního odpoledne pátrali hasiči spolu s policisty po mladíkovi, který v Ústí nad Orlicí skočil do rozbouřené Tiché Orlice u koupaliště, kde se na řece nachází jez. Utonulou osobu v neděli odpoledne hasiči vytáhli z vody. Tělo bylo asi jeden kilometr od jezu po proudu řeky.

Reklama

Policie prověřuje utonutí dvaadvacetiletého muže v Ústí nad Orlicí. Záchranná souprava, která je u jezu umístěna a má ji tvořit pěnová podkova s připevněným lanem, totiž nebyla kompletní.

Článek

V pátek skočil muž u jezu do rozvodněné Tiché Orlice, jeho tělo se až v neděli našlo asi kilometr po proudu. „V době, kdy mladík do řeky skočil, byla ve schránce záchranná podkova, ale nebylo tam lano,“ uvedla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Policie zjišťuje, komu záchranná souprava patří, kdo ji spravuje a kdy ji naposledy kontroloval.

Podle předsedy Asociace vodní turistiky a sportu Petra Ptáčka lidé v místě neštěstí hodili muži podkovu do jezu, bez lana mu však nepomohla.

„Tyto pomůcky, které jsou nainstalované i na dalších nebezpečných jezech, se stávají terčem vandalství, i když mají zachraňovat životy. Kradou se lana, někdy se i nařezávají, pálí se záchranné podkovy,“ uvedl Ptáček. Podle něj měl zloděj v Ústí nad Orlicí podíl na smrti jiné osoby.

Hasiči s pomocí potápěčů a lezců a policisté prohledávali řeku od pátku do neděle. Proud byl po deštích velmi silný, hloubka dosahovala tří až čtyř metrů. Výstražná tabule u jezu upozorňuje na možné tragické následky koupání na tomto místě.

Záchrannými prvky vybavil některé rizikové jezy státní podnik Povodí Labe v roce 2015. S varovnými tabulemi instaloval pěnové podkovy s téměř třicetimetrovým lanem. Mluvčí podniku se dnes ČTK nepodařilo kontaktovat, její mobilní telefon byl nedostupný.

Reklama

Doporučované