Hlavní obsah

Muž se zlatým cepínem: Kopce neutečou, i v Česku je na co lézt

Marek Holeček získal dva Zlaté cepíny, což je cena srovnatelná s Oscary ve filmové branži.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hned dvě výpravy musel letos odložit. Že by ale přišel kvůli pandemii koronaviru o partnery, se jeden z nejlepších světových horolezců Marek Holeček nebojí. „Do smluv si nikdy nedávám, že musím něco vylézt,“ říká.

Článek

Scházíme se v populárním lezeckém centru v Praze. Jenže teď vypadá úplně jinak než jindy. Stejně jako na ostatní vnitřní sportoviště sem nikdo nesmí. A tak je centrum tiché, prázdné a studené.

Provozovatelé sportovišť, průvodci a sportovní instruktoři se teď potýkají s velkými problémy. Proto nás zajímalo, jak koronavirus a s ním spojená omezení vnímá horolezec Marek Holeček.

Horolezecký Oscar

Holeček je jedním z nejúspěšnějších a nejzkušenějších současných horolezců. Snaží se objevovat nové cesty v nejvyšších horách světa a vylézá je náročnějším alpským stylem. Za své výstupy na Chamlang a Gašerbrum získal „horolezeckého Oscara“, tedy ocenění Zlatý cepín, které od roku 1992 odměňuje nejvýznamnější alpinistické výkony roku.

Další výkony ale musí počkat. Letos totiž musel Holeček hned dvě výpravy odložit. „V létě a na podzim mě nepustili na výpravy do Nepálu a Pákistánu. Ty kopce ale neutečou,“ říká s tím, že ani nemá strach, že by ho současná situace připravila o firemní partnery, kteří ho jako sportovce dlouhodobě podporují.

„Nikdy si nedávám do smluv, že musím někam vylézt. Může se totiž stát, že nějak vyjedu a kopec neuvidím. Budou mraky, bude sněžit. To nejde dopředu dát do smluv. I v momentě, kdy člověk neuspěje nebo nemůže uspět, se dá vytvářet spousta věcí. To lezení je jen třešnička na dortu,“ dodává Holeček, který například píše knihy nebo přednáší.

Poradil si i s nemožností trénovat v uzavřených areálech. „Je to otázka představivosti, nebudu zabíhat do detailů, ale já jsem si s tím poradil. Vždy existují varianty. Do přírody není zakázáno vyjet a Čechy jsou obrovsky bohaté na skalní terény. Je tu obrovská koncentrace na malém místě,“ říká Marek Holeček.

Everest bez horolezců

Nedostatek horolezců však ovlivňuje i země, které patří mezi horolezecké velmoci. Například známý Mount Everest se kvůli koronaviru horolezcům uzavřel na sedm měsíců. V polovině října se cizincům opět otevřel, ale bez většího zájmu. Příjmy od turistů a horolezců jsou přitom pro Nepál zásadní. Jen horolezci, kteří se pokoušejí o zdolání Mount Everestu, v zemi loni utratili 300 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované