Hlavní obsah

Muž šetřil 12 let, aby si mohl vzít svou snoubenku

Svět bez obalu: Afghánec musel 12 let šetřit, aby si mohl vzít svou snoubenku.Video: Milan Šíma

 

Reklama

V Afghánistánu je tradicí mít náročné obřady, které trvají celé dny a stojí spoustu peněz. Veškeré výdaje spojené se svatbou platí ženichova rodina.

Článek

Pro Saeeda Waliho a jeho rodinu to byl šťastný den: Afghánec se konečně mohl oženit. Trvalo mu dvanáct let, než se mu podařilo dát dohromady částku, kterou za svou dceru požadovali její rodiče. Cena za nevěstu byla v tomto případě na zdejší poměry až velmi vysoká, ale v Afghánistánu je to běžná věc.

Jak říká Saeed v reportáži rádia Svobodná Evropa: „Zavázal jsem se, že zaplatím 2 800 dolarů. Část z toho se mi podařilo zaplatil za 10 let, ale poslední dva roky jsem nebyl schopen doplatit zbývajících 300 dolarů.“

Wali totiž provozuje malý obchod a vydělává jen málo peněz. Na základě odvysílané reportáže se aktivisté a místní charity rozhodli, že mu pomohou.

„Moc mi pomohli. Dostal jsem peníze na svatbu, a také na vše, co jsem potřeboval do našeho domu,“ říká v reportáži spokojený novomanžel.

Případ Saeeda Waliho není v zemi ojedinělý. Aktivisté se snaží přesvědčit afghánské rodiny, aby nepožadovali za nevěsty tak mnoho peněz.

„Největší problém je, že ty ceny jsou pro většinu mužů až příliš vysoké. Mladí tak často odcházejí pracovat do Íránu, kde se ale někteří z nich stanou závislí na drogách. A když naopak zůstanou tady, tak musí zase velmi tvrdě pracovat, aby dokázali vydělat tolik peněz,“ popisuje situaci v Afghánistánu místní sociální pracovník.

Kvůli vysokým cenám za nevěsty se proto běžně zadlužují celé rodiny. Novomanželé se tak od počátku zadluží, což vede v další generaci ke svatbám příliš mladých dívek. A ke vzniku nešťastných manželství.

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované