Hlavní obsah

Muž si při evakuaci z letadla vzal kufr. Po něm vyvázli živí už jen tři lidé

Podle deníku Kommersant vyšetřovatelé pracují s verzí, že za nehodou stojí několik pochybení posádky.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Pochybení posádky i pomalá evakuace vinou pasažérů. Ruští vyšetřovatelé dál zkoumají příčiny tragické nehody letadla v Moskvě. V případě evakuace by cestující podle expertů měli myslet jen na jedinou věc: co nejdříve opustit letoun – to se v tomto případě nestalo.

Článek

Za havárii letounu Suchoj Superjet společnosti Aeroflot v Moskvě možná může chyba posádky. Podle deníku Kommersant vyšetřovatelé pracují s verzí, že piloti učinili několik zásadních chyb. První byl průlet bouřkovou frontou. Druhou pak mělo být unáhlené nouzové přistání.

Piloti totiž měli nejprve vypustit palivo, místo toho ale stroj přistával s maximální zátěží. Při přistání měli navíc piloti překročit bezpečnou rychlost a klesali příliš prudce.

Za tragickou bilancí 41 obětí na životech však zřejmě stojí také chování samotných cestujících. Někteří z nich totiž místo toho, aby letadlo okamžitě opustili po nafukovací skluzavce, nejprve zachraňovali svoje zavazadla. To dokazují také záběry evakuovaných pasažérů.

Podle australského zpravodajského serveru News.com.au experti na letectví na internetu upozornili, že kdyby se podařilo letoun evakuovat rychleji, zahynulo by nejspíše mnohem méně lidí.

„Je to opravdová tragédie, že se toto stalo, a je to problém, se kterým se letecký průmysl už nějakou dobu potýká. Pasažéři nedbají instrukcí posádky, podle kterých mají letoun co nejrychleji opustit,” uvedl redaktor serveru AirlineRatings.com Geoffrey Thomas.

V ideálním případě by mělo podle australského deníku k úplné evakuaci dojít do 90 sekund. Posádka se pak má postarat o to, aby pasažéři nechali na místě svoje zavazadla a především co nejrychleji letoun opustili.

Zachránil svůj kufr, po něm vyvázli jen tři lidé

Kritiku na internetových fórech si proto vysloužil jeden z přeživších cestujících Dmitrij Chlebuškin. Fotografie totiž ukazují, jak z místa havárie odchází se svým zavazadlem. Novinářům si pak navíc stěžoval, že mu nevrátili peníze za letenku.

„Za 40 minut se mi nepovedlo dostat zpátky peníze za lístek. A nakonec mi je nedali vůbec,” stěžoval si Chlebuškin.

Podle ruských médií se po Chlebuškinovi podařilo z letadla vyváznout už pouze třem lidem. Zbytek se buď udusil kouřem, nebo uhořel.

Chlebuškin poté poděkoval členům posádky za to, že mu pomohli dostat se do bezpečí. „Byla tma, teplota byla vysoká, oni odtamtud tahali lidi. Pomáhali jim ze skluzavky dolů,” uvedl.

Jedním ze členů posádky, kteří nehodu přežili a pomohli zachránit životy cestujících, je také Taťána Kasatkinová. Vykopla dveře letounu a pasažéry údajně „za límec” vytáhla z letadla.

„Když letadlo zastavilo, začala okamžitě evakuace. Všichni křičeli, že hoří. Ale tou dobou ještě na palubě nehořelo. Vykopla jsem dveře a tlačila pasažéry ven, aby nezpomalovali evakuaci,” popsala letuška britskému deníku The Sun.

Reklama

Doporučované