Hlavní obsah

Muž v Kojicích při povodni utonul v kaluži vody, prokázala pitva

Foto: HZS Pardubického kraje

Nejvíc zásahů měli hasiči o víkendu právě na Pardubicku.

Reklama

Šestapadesátiletý muž, kterého svědci našli v neděli v kaluži vody v Kojicích na Pardubicku, utonul. Pitva neprokázala cizí zavinění.

Článek

Policejní mluvčí Ondřej Zeman přímo nepotvrdil ani nevyvrátil, zda smrt muže byla přímým důsledkem záplav.

Muž ležel mezi zpevněnou asfaltovou komunikací a plotem v záplavě vody, která se hrnula z polí. Svědci ho našli před polednem. Pokus o jeho resuscitaci úspěšný nebyl.

O víkendu působily škody silné bouřky s přívalovým deštěm, který zvedal hladiny vodních toků. Hasiči za oba dny vyjížděli kvůli bouřkám k více než 1 350 zásahů. Odčerpávali vodu z budov, odklízeli spadlé stromy a vyprošťovali auta. V sobotu blesková povodeň zaplavila deset domů a zničila cesty v Pusté Rybné na Svitavsku a voda natekla také do suterénu v pražské Thomayerově nemocnici. Hasiči evakuovali seniory z domova důchodců v Heřmanově Městci a další lidi v obcích na Chrudimsku, vodu čerpali také ze školy v Brně-Žebětíně.

Nejvíce zásahů měli hasiči v Pardubickém kraji. V Heřmanově Městci na Chrudimsku přetekl rybník a voda zaplavila do výše zhruba jednoho metru domov důchodců. Hasiči seniory evakuovali do vyšších pater objektu. Voda v obci zalila hlavní silnici, policie ji opakovaně uzavírala. Na Chrudimsku hasiči evakuovali také několik lidí v obcích Vápenný Podol a Hrbokov a také asi deset domů v obci Míčov. V Morašicích voda zatopila domy, fotbalové hřiště a sportovní areál, valila se ulicemi Lanškrouna a Litomyšle, kde hasiči čerpali vodu z nemocnice.

Reklama

Související témata:

Doporučované